tiistaina, tammikuuta 12, 2010

Vihreä kosketus

Green Touch on aloite, joka tähtää internetin ja viestintäverkkojen energiatehokkuuden tuhatkertaiseen parantamiseen. Kyseessä on tiedotteen mukaan Bell Labsin koordinoima globaali konsortio, joka pyrkii luomaan teknolgiat, joilla tuohon tavoitteeseen päästään.

Tiedotteen mukaan tuo energiatehokkuuden parantaminen siten, että kulutus laskee tuhanneosaan tarkoittaa karkeasti sitä, että energia, jolla viestintäverkot internet mukaanlukien, pyörivät nykyisin yhden päivän riittäisi kolmeksi vuodeksi.

Konsortion johtaja ja Bell labsin varapuheenjohtaja Gee Rittenhouse totesi, että seuraavan vuosikymmenen aikana miljardeja uusia käyttäjiä on tulossa käyttämään erilaisia verkon palveluita. Tieto- ja viestintäteknologioiden käytön odotetaan kasvavan dramaattisesti samaan aikaan kun muut teollisuuden osa-alueet käyttävät tietoverkkoja oman hiilijalanjälkensä pienentämiseen. Rittenhouse sanoo tämän johtavan siihen, että ICT-sektorin energiankulutus uhkaa kasvaa ekspotentiaalisesti.

Green Touch pyrkii vastaamaan tähän haasteeseen. Bell Labsissa on arvioitu, että mahdollisuuksia on olemassa vieläkin suurempaan energiatehokkuuden kasvattamiseen eli potentiaalia pudottaa energiankulutus 1/1000 nykyisestä.

Konsortiossa on mukana palveluntarjoajia, yliopistoja, julkisia ja voittoa tavoittelemattomia tutkimuslaitoksia sekä teollisuuden tutkimusyksiköitä eri puolilta maailmaa. Hankkeella on myös usean valtion julkishallinnon tuki, jonka voi päätellä siitä, että esimerkiksi yhdysvalloista, Iso-Britanniasta ja Ranskasta on julkistukseen saatu ministeritason kommentit. Uusi arkkitehtuuri ja keskeisten osien demojen pitäisi olla valmiina viidessä vuodessa.

Haaste on huikea, mutta asialla ovat alan arvostetut tahot, joilla on kykyä ratkoa näitä haasteita. Kun ilmastonmuutoksen hillinnästä puhutaan, niin tämä on jälleen aloite, joka osoittaa mahdollisuuksien olemassa olemisen. Ovatko ne toteutettavissa, nähdään lähivuosina. Jos ei yritä, niin ei mitään aikaiseksikaan saa.

Toinen näkökulma, joka tuosta tulee mieleen on energiatehokkuuden parantamisen potentiaali muilla teollisuuden aloilla? Millaisia aloitteita muualta olisi mahdollista saada aikaiseksi? Tietenkin on niin, että kaikilla toimialoilla ei päästä 1000 kertaisiin parannuksiin, mutta huomattavasti vähäisemmätkin tavoitteet tuottaisivat huomattavia tuloksia esimerkiksi metalliteollisuudessa.

(via IT-viikko)

Ei kommentteja: