sunnuntaina, tammikuuta 31, 2010

"Rytöpesä"

HS kirjoittaa tänään Olkiluoto 3:n ydinvoimalatyömaasta ja rakennusmiesten kokemuksista.

Jutun perusteella työmaalla on rakenneltu miten sattuu ja työmaan meinikiä kuvataan käsitteillä "kirjava kuin Moskovan suuri sirkus" tai "rytöpesä". Jos jutuss esiteyty rakennusmiesten esittämät väitteet vikojen peittelystä, huonosta työnlaadusta, kirjoitustaidottomista tai vain omaa äidinkieltään puhuvista portugalilaisista esimiehistä pitävät paikkansa, viranomaisten olisi syytä puuttua asiaan pikaisesti.

Jutussa on myös pari muuta yksityiskohtaa, jotka on syytä huomata.

Ydinvoimalupaa haettaessa sitä perusteltiin vahvasti mm. työllisyysvaikutuksilla. Työmaalla onkin 4000 työntekijää peräti 60 maasta ja valtaosaltaan ulkomaisten työnvälitysfirmojen toimittamana. Todellisuus suomalaisten osalta näyttää Rakennusliiton toisen puheenjohtajan Kyösti Suokkaan sanoin tältä:

"Olkiluoto on ollut meille täydellinen pettymys. Siellä on ollut alle sata suomalaista rakentajaa. Meidän asiantuntijoiden näkemys on se, että tänne on kärrätty ulkomailta hirveän paljon halpatyövoimaa tekemään tehotonta työtä"
Se niistä ydinvoimalobbyn auvoisista työllistämispuheista.

Ydinvoimalan valmistumista on odoteltu kuin kuuta nousevaa, mutta valmista ei näytä tulevan. Puolitoista vuotta sitten laitosta rakentava Areva vakuutti ettei laitos tule myöhästymään kesästä 2011. Hieman sen jälkeen valmistumisen arvioitiin siirtyvän vuoteen 2012 ja nyt HS:n uutisessa kerrotaan laitoksen ehkä valmistuvan vuoden 2012 loppuun mennessä. Tai sitten seuraavana vuonna. Tai joskus.

Eli Olkiluodon rytöpesän valmistuminen on edelleen hämärän peitossa kuten sekin, voiko koko laitosta ottaa käyttöön lainkaan.

Ydinvoima on strateginen riski.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ikävä todeta, mutta GreenPeace ja muut ympäristöjärjestöt harrastavat ydinvoimaa vastaan aivan samanlaista disinformointia kuin ilmastodenialistit tiedettä vastaan. Se kannattaa pitää mielessä kun näitä uutisointeja lukee.

Vaiheinen kirjoitti...

Nojoo. Tässä on HS:n lähteenä ne haastattelut, jotka joku toimittaja on tehnyt, minkä lisäksi HS on haastatellut TVO:n, Rakennusliiton ja STUK:n ihmisiä.

Jos disinformaatiosta ja ydinvoimasta puhutaan, niin ydinvoimalobby on harjoittanut sitä varsin ansiokkaasti, mistä tuossa nyt oli esillä nuo työllistämisnumerot.

Anonyymi kirjoitti...

Onhan töitä tarjottu, mutta kilpailutettu EU:n kilpaululainsäädännön mukaisesti koko EU:n alueella. Jos Suomalaiset eivät pärjää, ei siitä voine TVO:ta syyttää. Tilanne on sama kaikilla muillakin aloilla.

Vaiheinen kirjoitti...

Totta. Kilpailutus on tietysti yksi syy. Ongelma ei ole kilpailutus, vaan se, että tuota työllistämistä on pidetty jonkinlaisena perusteluna sille, että ydinvoimaa pitää rakentaa. Kilpailutus on myös yksi syy siihen, että työllistämisargumentti on varsin kelvoton.