perjantaina, lokakuuta 17, 2008

Lykkäystä lykkäystä

Olkiluotoon rakennettava viides ydinvoimala lykkäytyy jälleen. Nyt arvioidaan, että voimalaitoksen siirtyminen voi siirtyä vuoteen 2012.

Tämä nyt ei sinänsä ole mikään yllätys, mutta jälleen kerran osoitus siitä miten haavoittuva ydinvoimakeskeinen energiastrategia on. Jatkuvasti lykkäytyvän voimalaitoksen varaan ei voi rakentaa mitään järkevää strategista suunnittelua.

Olisi siis jo vihdoin aika ratkaista energiakysymykset selvästi turvallisemmalla ja kestävämmällä tavalla kuin ydinvoimaloita rakentamalla eli selvästi panostamalla uusiutuviin energiamoutoihin ja energiatehokkuuden parantamiseen. Kuten erilaiset laskelmat osoittavat, niillä voi olla hyvinkin merkittävä työllistävä vaikutus, toisin kuin esimerkiksi tällä viidennellä ydinvoimalalla.

Mahtaakohan tämä viides virhe muuten valmistua ikinä tuotantokäyttöön asti? Koska koko hanke on ollut yhtä kompurointia ja ongelmien kanssa painimista, ei ole mitenkään itsestään selvää, että tästä maailman ensimmäisestä voimalasta laatuaan tulee koskaan kunnollista.

Olisikohan päättäjienkin aika ryhtyä tekemään varasuunnitelmia ja vaihtamaan energiastrategiaa oikein kunnolla?

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja tämä lysti maksaa taas...

Vaiheinen kirjoitti...

Ja sehän maksaa miljardeja.

Olikohan se nyt niin, että tällä hetkellä tuo 3 miljardin laitos maksaa toimittajalle jo selvästi enemmän. Tosin Areva ja TVO kinaavat noista ylimääräisistä kustannuksista.

Lisäksi TVO menettää tuloja 2 vuoden viivästymisestä niin ikään miljadiluokassa.

Ja ihan turha kuvitella, se olisi "joku muu", kun päivän päätteeksi tämänkin laskun maksaa.

Tulipahan muuten vastaan tällainenkin uutinen viime kesäkuulta: Areva: Olkiluodon reaktori ei myöhästy kesältä 2011

Sen mukaan puheet ovat "erittäin hyvin aikataulussa kesää 2011 ajatellen".

Tuosta uutisesta ei ole edes 4 kuukautta, joten on ilmeisesti ihan yhdentekevää mitä aikatauluja nämä ydinvoimatyypit antavat.

Anonyymi kirjoitti...

Etkös sinä jo tuolloin epäillyt, että joskohan tuo valmistuu? Muistanko oikein?

Eilisissä uutisissa oli jo positiista se, että valtiovalta esittää vihdoin närkästymisensä tämän venymisen johdosta. Tosin eiväthän nuo voi mitään konkreettista tehdä, mutta entiseen hyssyttelyyn verrattuna uusi suunta.

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Muistanet oikein:-) Olen kyllä epäillyt koko laitosta ja sen valmistumista pitempään. Kesällä taisinkin siitä kirjoittaa.

Valtiovalta voi olla närkästynyt ja sen pitäisikin olla närkästynyt. Se ei kuitenkaan mitään muuta eli virhe on jo tehty, joten närkästys on vähän sama asia kuin murjottaminen. Joutavaa puuhaa.

Se mitä valtiovallan pitäisi nyt hetimiten oppia on se, ettei tällaiseen strategiaan meillä oikeasti ole varaa. Siinä luotetaan ihan liikaa yksittäisiin jättilaitoksiin ja otetaan sitä kautta itseasiassa isoja riskejä yhteiskunnan toimivuuden kannalta.

Mitäs sitten, jos tämä viides virhe on joskus mahdollisesti valmistuessaan susi?