keskiviikkona, lokakuuta 22, 2008

Turhaa kuviointia

HS:n mukaan Yleisradion rahoitusta pohtiva työryhmä selvittää, voisiko tv-maksun vastedes maksaa kiinteistöön kuuluvana maksuna.

Vastustan.

Miksi tv:n katselusta pitäisi maksaa kiinteistön kustannusten kautta, jos televisiosignaalia ei ole mahdollista vastaanottaa? Moisella mallilla vieritetään nykyisen televisiolupakäytännön ongelmat pois Viestintävirastolta kiinteistöille.

Millä moinen innovaatio oikeasti perustellaan? Kyseessä olisi kiinteistön verottaminen eli siis vero. Mieluiten maksetaan sitten verot veroina eikä piiloveroina.

Miten kiinteistöt sitten jakaisivat maksunsa asukkaiden kesken? Varmaankin tasajaolla neliöiden mukaan katseli sitä telkkaria tai ei. Ei kovinkaan riidattoman kuuloinen malli.

Toinen hölmö idea on tv-maksun sitominen ansiotuloon. Tämäkin on veroluonteinen malli ja edellyttäisi sitten samanlaisia byrokraattisia toimenpiteitä kuin verotuskin. Miksi edes pohtia koko asiaa tuolta pohjalta, kun tosiasiassa kyseessä on vero ja helpoimmin hoidettavissa verotuksen kautta.

Ilmeisesti kukaan ei nyt televisioveroa halua, joten nerokkaasti kehitellään näitä "veroluonteisia" malleja. Arvellaankohan jossain, että porukkaa sopivasti hämätään kutsumalla veroa "veroluonteiseksi maksuksi"? En pidättele nauruani.

Kuten Kari Haakana kirjoittaa, ongelmasta päästäisiin sillä, että Ylen ohjelmat laitettaisiin digibokseissa ohjelmakortin taakse ja kaikkiin ohjelmakortteihin pannaan pakollinen lisämaksu, jolla Ylen toiminta rahoitetaan.

Ai mutta. Eikös tuossakin mallissa ole ongelma siinä, että kansakunnalle Suuren Digiboksi-hölmöilyn käänteissä on myyty koko joukko sellaisia digibokseja, joissa ei moista kortinlukijaa ole ja tulisi siis vain uusi suuri päivityskierros boksien hankkimiseksi? Jos tämä on vältettävissä siirtymäajalla, niin siitä vaan.

Sopisiko tuossa sellainen sekamalli, jossa oikean verotuksen kautta (valtio kerää verot osana muuta verotusta ja maksaa YLElle) hoidetaan radio, nettipalvelut ja muu yleinen sekä sen lisäksi sitten televisiotoiminta noilla digiboksin lukijoilla?

Samalla voitaisiin poistaa lupatarkastajat kokonaan kuvioista.

Ei kommentteja: