keskiviikkona, lokakuuta 29, 2008

Mitä ihmettä? Ei käyttäjätestejä?

Eilen kerrotun sähköisen äänestämisen töppäilyn taustoista on selvinnyt hieman lisää.

HS kertoo tänään
:

"Uusi sähköinen äänestysjärjestelmä otettiin kuntavaaleissa koekäyttöön ilman käyttäjätestejä.

Oikeusministeriön vaalijohtajan mukaan järjestelmää ei kokeiltu tavallisilla kansalaisilla, vaan luotettiin muun muassa vaaliviranomaisten, kuntien edustajien ja järjestelmän toimittaneen TietoEnatorin henkilöstön tekemään testaukseen".

Siis mitä? Äänestysjärjestelmä on viety kansalaisten käyttöön ilman käyttäjätestejä? Mitä ihmettä?

Joutavia mainoksiakin testataan oikeilla käyttäjillä ennen niiden viemistä jollekin verkkosivulle, joten on täysin käsittämätöntä ettei äänestysjärjestelmän käytettävyyttä testattu koekäyttäjillä. Se ei olisi edes ollut kallista.

Tätä voi pitää suorastaan hämmästyttävänä virheenä koko projektinjohdolta. Ja se virhe johti siis epäselviin vaalituloksiin kolmessa kunnassa. Mitä ihmettä tässä on ajateltu TietoEnatorissa tai oikeusministeriössä?

Oikeusministeriössä ei ole oltu tehtävien tasalla luotettaessa pelkästään ammattilaisten testailuun, kun järjestelmä on kuitenkin laajojen loppukäyttäjien kriittisessä käytössä.

Näitä hankkeita ei vaan hoideta tällä tavalla.

EDIT klo 13.14
Kari Haakana kirjoittaa asian todellisesta ongelmasta ja sen epäsuhdasta oikeusministeriön ja TietoEnatorin meriselitysten kanssa. Ongelma tässä tapauksessa ei ole äänestäjä, vaan järjestelmä.

EDIT klo 21.50
Haakana on myös pistänyt näytille videon, jossa kerrotaan yhdysvaltalaisesta sähköisen äänestyskoneen kalibroinnista ja mitä siitä sitten seuraa tai ei seuraa. Suomalainen sähköinen äänestäminen ei ole ongelmissa yksinään. Vaan, miksi kuvittelisimme, että Suomessa tai Espanjassa tehtäsiin parempia ohjelmistoja tai järjestelmiä kuin Yhdysvalloissa. Ei tehdä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Haa, tuossapa kelpo projekti jota voisin hoitaa ; meillä konttorilla testaillaan ihan firman sisäisiäkin jippoja isolla liudalla sisäisiä taviksia. Toinen nimeni on "test scriptor" !

Kurjaa että moka tapahtui tuolla tasolla, pienemmistäkin saisi satikutia - mutta saako tuosta edes ???

Vaiheinen kirjoitti...

Onhan se kurjaa, mutta tyhminä hommassa kenties on se, nämä testaamiset nyt pitäisi olla arkipäivää ja koko homman etukäteiskeskustelun olisi pitänyt kertoa toteuttajille testaamisen tarpeesta.

Niinpä. Ei varmastikaan olisi ollut hankalaa saada taviksin melkein "kahvia ja pullaa"-liksalla käyttelemään noita systeemejä etukäteen ja kertomaan miten meni.