lauantaina, lokakuuta 18, 2008

50 prosenttia pitkäksi

Lepis tuossa aiemman ydinvoimapostauksen kommenteissa pohdiskeli viidennen virheen lisäkustannuksia.

Finacial Times arvelee, että 3 miljardin euron budjetilla rakennettava Olkiluoto 3:n eli viidennen ydinvoimalan jatkuvista viivästymisistä aiheutuvat lisäkustannukset ovat tällä hetkellä jo 1,5 miljardia euroa. Ja summa jatkaa kasvuaan. Tosin tuo 1,5 miljardia on arvio, lopullista totuutta emme ehkä saa koskaan mistään lukea.

Tekniikka ja Talous kirjoittaa, että arvelee yhdeksi komproinnin syysksi sen, että uusia ydinvoimaloita ei ole Euroopassa rakennettu 20 vuoteen, joten kokenutta rakentajaväkeä on ollut vaikea saada. Vaikka olisikin saatu, vanhoista kokemuksista ole välttämättä apua uudentyyppisen voimalan rakentamisessa.

TVO ja Areva kiistelevät näistä kustannuksista ja ilmeisesti vähän muistakin asioista.

Viivästymisestä on tulossa tulonmenetyksiä TVO:lle niinikään miljardiluokassa.

Mikähän muuten olisi sopiva mekanismi, jolla estettäisiin näiden ylimääräisten kustannusten valuminen kuluttajien maksettavaksi?

Itseasiassa tähän on olemassa vastaus: käytä ekosähköä. Kun ydinsähkön ostaminen lopetetaan, ei tarvitse maksaa suoraan sen kustannuksia.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nuita lukuja kun ynnäilee ja jakolaskua harrastaa niin lopputulokseksi tulee sellaisia lukuja kollektiivisesti maksettavaksi että ei uskalla ajatella pidemmälle.

Ekosähkö on siis ainoa ja oikea vaihtoehto. Tosin markkinalakien mukaisesti senkin hinta tulee hiipimään huippulukemiin tuon ydinvoimasähkön perässä...

Vieläköhän sitä osaisi valaa kynttilöitä...

Vaiheinen kirjoitti...

Ei kannata laskekella itseään kipeäksi:-)

Vaiheinen suosittelee Ekosähköä. Se toimii.

Toki energiamarkkinoiden mekanismit nostavat myös ekosähkön hintaa, mutta osa siitä on periaatteessa poliittisen päätöksenteon alla olevaa hinnan nousua.

Pitemmän päälle asia on niin, että se mikä on moraalisesti kestävää, on myös kukkarolle kestävää. Tämä on itseasiassa aika inhimillinen, mutta myös taloudessa toimiva ajatus. Vanha viisaus sanoo, että jos muu ei toimi, niin kannattaa kokeilla totuutta. Se pätee myös taloudessa.

Ekosähkö on nyt hieman kallimpaa, mutta ainakaan Vaiheisen taloudessa se ei aiheuta mitään pulmia ja itseasiassa viime korotuskierros oli maltillisempi kuin monilla muilla sähkön myyjillä. Ero voi siis myös kaventua.

Ja kyllä. Tarvittaesa kynttilänvalaminen onnistuu:-)

Pisarat kirjoitti...

Kyllähän minä iloitsin, kun kuulin että voimalahanke viivästyy. Kalliiksi tulee myös ydinvoiman huolto ja varastointi. On se karmeeta, kun lähtee sutta pakoon niin tulee karhu vastaan.

Vaiheinen kirjoitti...

Ydinvoiman jälkihoito on oma surullinen lukunsa. Kuvittelevat sen kysymyksen ratkenneen, mutta ei se nyt ehkä ihan niin yksinkertaista ole.

En minäkään sitä sure, että tuo viides virhe myöhästyy, enemmänkin sitä, että sitä vain katsellaan avuttomana ja uskotellaan, että muuta vaihtoehtoa muka ei ole.

henrik kirjoitti...

Tervehdys,

Luin otteen blogikirjoituksestasi Yleisradion kansalaismediakatsauksen viikon #43 jaksoon. Olen antanutkaiken kunnian sinulle kirjoittajana ja olen linkittänyt sivulla suoraan kyseiseen kirjoitukseen.

Ohjelma on vapaasti kuunneltavissa internetissä:
http://blogit.yle.fi/node/2404

Vaiheinen kirjoitti...

Kiitos suuri jälleen. Tein tänään muuten virtuaalisen retken podcastien kiehtovaan maailmaan noin laajemminkin ja ilta kului rattoisasti. Suosittelen.