torstaina, lokakuuta 16, 2008

Hiilidioksidi saasteeksi

Siinä missä EU on aloittamassa oman kähminnän ja kiertelyn energia- ja ilmastopakettinsa aikaansaamiseksi, Yhdysvalloista kuuluu toisenlaista kilkatusta kelloista.

Bloomberg kertoo, että mikäli Barack Obama valitaan presidentiksi marraskuun 4. päivän vaaleissa, hän luokittelee hiilidioksidin olemassa olevan lainsäädännön sisällä saastuttavaksi aineeksi.

Tässä on Climate Progress-blogin mukaan se pointti, että Obaman hallinto pääsee vauhdilla liikkeelle ilmastoasioissa ilman, että tarvitsee odotella monimutkaisia lainsäädännöllisiä kiemuroita ja päätöksentekoa. Päästörajoituksia voidaan ryhtyä säätämään hiilivoimaloille samantien.

Obama on siis nähnyt oikotien ja ilmeisesti aikoo käyttää sitä.

Taustalla on se ajatus, että päästäkseen takaisin kansainväliseen ilmastokeskusteluun mukaan Yhdysvallat tarvitsevat nopeasti toimia omassa maassaan. Muuten Yhdysvaltojen vaatimuksen muilta mailta eivät ole uskottavia ja tällä hetkellä Yhdysvaltojen oma ilmastopolitiikka on Bushin jäljiltä kaikkea muuta kuin edistyksellistä.

Bloomberg arvioi, että Obaman voitto avaisi sen takalukon, joka uhkaa seuraavaa kansainvälistä ilmastosopimusta, mikäli Yhdysvallat ei ole siinä tosissaan mukana.

Republikaaniehdokas John McCainilta vastaavia lupauksia ei ole saatu, eikä ole odotettavissa, sillä hänen tiedetään suhtautuvan karsaasti säädöspohjaiseen päästöjen vähentämiseen.

Mikäli Obama voittaa, voi kehitys ilmastokysymyksissä saada uutta vauhtia ja pontta. Samalla johtajuus voi vaihtaa mannerta, mikäli EU kinailee keskenään ja keskittyy sovittelemaan lyhytkatseisten voitontavoittelijoiden omia lyhytnäköisiä intressejä keskenään. Mikäli Yhdysvallat pystyy muuttamaan omaa politiikkaansa tiukemmaksi, se tuskin sallii taloudellisilta kilpailijoiltaan kovin paljon lepsumpaa otetta.

On siis mahdollista, että kohta Yhdysvallat vie ja Eurooppa vikisee.

Tämä kaikki tosin jää nähtäväksi, sillä ensin Obaman pitäisi voittaa ja toiseksi pitää ennen vaaleja antamiaan lupauksia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipa komea skenaario! Mahtaisiko siinä sittenkin noin käydä. No Sarkozy ja Brown ovat edelleen tiukkoina, joten saataisiinko mahdollisesti näille kahdelle mantereelle huikea parannut tilanteeseen kertaheitolla. Jos siis Obama valitaan... Ja sen jälkeenhän ei tarvitse käännyttää kuin tuo itäinen puoli pallosta. Ja kukakohan sen muka tekisi!

Vaiheinen kirjoitti...

Onhan se komea idea, mutta nyt on vaalikamppailussa menossa ilmeisesti se vaihe, jossa luvataan suunnilleen mitä tahansa.

Brown on osoittanut ryhtiliikettä ja Sarkozy rationaalista lähestymistä kysymyksiin, mutta se ei vielä paljoa takaa.

Britanniassa Brownilla itsellään olisi aika paljon tekemistä, sillä maa harrastaa yhä edelleen yksinkertaisia ikkunoita jne. Tosin, nyt joku viikko sitten siellä käydessäni televisiossa pyöri sähkön säästämiseen kannustava julkinen mainoskampanja.

Erittäin hyvä kysymys (tai väite). Kyllä se taitaa olla niin, että EU:n, Kiinan, Intian ja Venäjän käännyttäminen kestävämmälle tielle pitää tehdä näiden voimakeskittymien sisällä. EU:ssa johtajuus joko löytyy tai on löytymättä kolmikosta Ranska, Saksa, Iso-Britannia.

On se tietysti niinkin, että EU:n moraalinen velvollisuus on toimia edelläkävijänä, tai ainakin pyrkiä siihen, ihan riippumatta siitä mitä USA tekee. Talouskriisi on osoittanut, että myös EU voi ratkaista isompia kysymyksi, ei vain seurailla mitä muut tekevät.