keskiviikkona, lokakuuta 15, 2008

Köyhyydestä

Blog Action Day 2008 Poverty
Tänään on Blog Action Day. Tänään puhutaan siis köyhyydestä.

Köyhyydellä ei tosiaankaan tarkoiteta niitä pörssisijoittajia tai muita, joiden iltapäivälehdet väittävät hävinneen pörssikriisissä satoja miljoonia tai muuta vastaavaa, kun kurssit ovat pudonneet.

Nuo ihmiset eivät ole köyhiä, eivätkä he ole tosiasassa köyhtyneet euroakaan. Osakekurssien putoaminen sinänsä ei tarkoita varsinaista köyhtymistä, sillä osakkeiden arvo todellisuudessa mitataan siinä vaiheessa kun niitä ostetaan ja myydään. Jos osakkeita pitää yli taantuman ja kurssien ala- ja ylämäen myyden ne vasta sitten, niiden arvo omistajalleen on edelleen jotain merkittävää.

Köyhyys on jotain paljon raadollisempaa ja syvempää. Lainataan määritelmiä wikipediasta:

"Absoluuttiseksi köyhyydeksi tai puutteenalaisuudeksi sanotaan tilaa, jossa ravinnon, vaatetuksen ja asumisen fysiologisia vähimmäisedellytyksiä ei pystytä tyydyttämään. Suhteellisella köyhyydellä tarkoitetaan yksilön tai ryhmän jyrkkää huono-osaisuutta muihin verrattuna".
Jos puhutaan absoluuttisesta köyhyydestä, meillä rikkailla olisi mahdollisuus hoitaa asia, jos vain haluamme. Me emme ilmeisesti halua, koska maailmassa hankimme esimerkiksi aseita suuremmalla summalla rahaa, mitä köyhyyden lievittämiseksi tai lähes poistamiseksi tarkoitetaan.

Ilmeisesti pitäisi ryhtyä haluamaan enemmän. Haluamaan köyhyyden poistamista. Se vaikuttaisi laajasti yhteiskunnissamme.

2 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Köyhyyden voisi poistaa lyhyessä ajassa jos niin haluttaisiin. Koska sitä ei olla tehty, niin halu ei ole ollut aitoa ja oikeilla tahoilla.
"Extreme poverty can be ended, not in the time of our grandchildren, but our time." Thus forecasts Jeffrey D. Sachs, director of The Earth Institute at Columbia University, whose twenty-five years of experience observing the world from many vantage points has helped him shed light on the most vital issues facing our planet: the causes of poverty, the role of rich-country policies, and the very real possibilities for a poverty-free future." The End of Poverty

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Silmitön on se sokeus, joka estää ihmiskuntaa toteuttamasta tuota.