maanantaina, lokakuuta 27, 2008

Taulutelkkarit

Taannoinen pikku-uutinen typpitrifluoridi-päästöjen (NF3) lisääntymisestä ja haitallisuudesta on saanut vahvistusta.

Quirin Schiermeier kirjoittaa Climate Feedback-blogissa Kaliforniassa ja Tasmaniassa tehdyistä mittauksista, jotka vahvistavat aiemman Kalifornian yliopiston Michael Pratherin arvion trityppifluoridin karkaamisesta ilmakehään oikeaksi.

Plasmanäyttöjen tuotannossa käytettävän NF3:n määrät ovat viimeisen 30 vuoden aikana 20-kertaistuneet.Kokonaismäärän arvioidaan nykyään olevan noin 5400 tonnia ja se kasvaa 11 % vuodessa.

Tuo 5400 tonnia NF3:a vastaa 68,4 miljoonaa tonnia hiilidioksidia eli suunnilleen Suomen vuoden 2003 hiilidioksidipäästöjen kokonaismäärää. Tällekin asialle on tehtävä pikaisesti jotain, sillä 11 %:n vuotuinen kasvu kiihdyttää itse ongelmaa tarpeettomasti.

Tämä kuuluu niihin ongelmiin, joissa teknologian kehityksellä on mahdollista tehdä asialle jotain tai mikäli asiat vain pahenevat, on edessä jälleen yhden kemikaalin käytön kielto.

* * *

Mitä telkkareihin tulee, niin meillä digikieltäytyjillä on yksi pulma vähemmän ratkaistavanaan. Ja ihan vain väliaikatietona, yhä edelleenkään tässä taloudessa ei tunneta vieroitusoireita digiboksittomuudesta.

3 kommenttia:

Jari Sedergren kirjoitti...

Olikin hauska päivitys vanhaan juttuun.

Almamaria kirjoitti...

Ei täälläkään. Joskus on tullut ikävä luontodokumentteja yms., mutta se on mennyt ohi. Eilen oli hauska kuunnella vaaleja radiosta :) Netti oli hyvänä lisäapuna.

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Aina välillä pitää muistutella vaihtoehtoisista ratkaisumalleista digitaalisen kulttuurielämänsä järjestämisessä.

Samoin. Radio + netti oli eilen vaalivalvojaisissa ihan hyvä yhdistelmä. Tavallaan telkkarittomuus tuo tilaa monikanavaiselle viestinnälle sen laatikon tuijottamisen sijaan.

Minkään yksittäisen ohjelman näkemättä jättäminen ei ole jäänyt kivistämään ja kuten Sedis tuossa omassa varhaisemmassa postauksessaan sanoo, niin kulttuurin kuluttamista tämä ei ole estänyt, vaan valinnan vaihtoehdot ovat varsin runsaat.