torstaina, heinäkuuta 03, 2008

LCD on ympäristömyrkkyä

LCD-näyttöSattuipa silmään pikku-uutinen LCD-televisioista. Nämä ympäristöystävällisempinä pidetyt televisiot ilmeisesti sisältävät typpitrifluoridia, joka on kasvihuonekaasu. Sen nk. GWP-indeksi (Global Warming Potential, ilmakehän lämmitysvaikutuspotentiaali), jolla kuvataan kasvihuonekaasvujen vaikutusta, on sadan vuoden tarkastelujakossa 17200 kertaa suurempi kuin hiilidioksidilla. Sitä pahempana kasvihuonekaasuna pidetään vain rikkiheksafluoridia.

Kyseessä on muutenkin ikävä aine. Se on väritöntä, syttymätöntä, myrkyllistä ja syövyttävää. Se voi vahingoittaa ihmisen maksaa ja munuaisia.

LCD-ongelma koskettaa myös tietokoneiden LCD-näyttöjä, laitteisiin upotettuja näyttöjä ja niin edelleen. Näitä on siis joka paikassa.

Mitä ilmeisimmin LCD-televisioista ei ole apua ilmastonmuutosasioissa tai missään muussakaan ympäristöasiassa. Seuraavaksi onkin tulossa sitten OLED-televisiot (Organic light-emitting diode), joista odotetaan ympäristön kannalta parempaa televisiotekniikkaa.

* * *

LCD-television hankinta kannattaa jättää siis väliin. Parasta ympäristölle ja ilmastolle todennäköisesti olisi kuitenkin se, että poistaa koko television turhine digibokseineen käytöstä. Niin pääsee eroon myös yhdestä ja/tai useammasta lepotilassakin virtaa syövästä laitteesta eroon.

Eipähän silloin pääse televisiokanavien joutavanpäiväinen ohjelmatarjontakaan harmittamaan. Vaiheisen taloudessa ei ole televisiokanavia katsottu sitten analogisten kanavien loppumisen, eikä harmita yhtään.

Ei ole tullut tunnetta, että jostain olisi jäänyt paitsi. Pikemminkin päinvastoin.

(Kuvan lähde: Wikimedia commons)

Ei kommentteja: