perjantaina, heinäkuuta 18, 2008

Lomailuvideo

Demos Helsinki kertoo del.icio.us -feedissä, että "tätä mainosta ei suomalainen TV asema suostunut näyttämään vaikka niin oli luvannut. Vähähiilinen yhteiskunta ei synny niin kauan kun mediat ovat riippuviasia suurimmista päästäjistä - liikkuminen ja matkailu sekä ruoantuotanto".

Kysymys on matkailusta ja sen hiilidoksidipäästöistä, jotka ovat yksi Ilmastotalkoiden teema.

Spekuloimatta TV-kanavan nimellä tai sen haluttomuuden syillä, pieni kierros mainoksia esittävien kanavien ja niiden taustayhtiöiden omistamiin verkkopalveluihin osoittaa, että matkailu on yksi kyseisten yhtiöiden tulonlähteistä. Matkailumarkkinointi on yhtiöiden palveluvalikoimissa varsin näkyvästi ja matkailutoimialan yhtiöt ovat kohtalaisen suuria ilmoittajia. Intressiristiiriita näyttää ilmeiseltä.

Lyhyen aikavälin taloudellisten intressien asettaminen etusijalle suhteessa kestävään kehitykseen estää meitä toimimasta oikein. Ilmastonmuutoksen hillintä muuttaa liiketoimintaa ja sen rakenteita monilla toimialoilla. Esimerkiksi kuluttava lentomatkailu on yksi muutoksen keskipisteeseen joutuvista toimialoista sekä toiminnan aiheuttamien päästöjen kautta että polttoaineiden hinnannousun aiheuttamien hinnankorotuspaineiden kautta.

Muutos on väistämätöntä ja juuri siksi vitkuttelusta ei ole mitään hyötyä. Jos sopeutumisen aloittaa aikaisemmin, on myös liiketoiminta nopeammin kestävällä pohjalla.

Se koskettaa myös mediayhtiöitä, jotka voisivat aidosti ryhtyä etsimään tulonlähteitä vihreästä taloudesta sen sijaan, että jääräpäisesti pönkittävät tuhlaukseen perustuvaa taloutta.

(via Ajatuksia Ensimmäisestä Maailmasta)

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipa hyvä! Mainokseksi ;)

Liikkumiseen ja matkailuun pystyttäisiin vaikuttamaan jo varsin pienillä konsteilla, mutta tuo ruokatuotannon kysymys on laajempi. Ja arka aihe. Matkailu on tavallaan turhaketta, mutta perusruokatuotanto on välttämättömyys. Tässä tapausessa osoittaisin 'syyttävän sormen' mieluimmin valmisruokateollisuutta kohtaan kuin alkutuotantoa. Paluu perusarvoihin on tulossa, vaikkain luomuviljelijät ovatkin pakotettuja lopettamaan tuon EU-tukipolitiikan vuoksi.

Eiköhän Vaiheinen kuule mekin oteta viljelypalstat ensi kesäksi ja kokeilla miten pitkälle omavaraisesti pystytään elämään ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Kyllä. Mainoshan on laadukas ja itseasiassa mielenkiintoinen.

Matkailussa on siinäkin vaihtoehtoja, vaikka on totta, että moni asia on turhaketta, kuten sanoit.

Elintarvikepuoli on herkempi asia. Mutta siinäkin on vaihtoehtoja ja turhakkeita. Klassinen esimerkki on pullotettu vesi, jotka kuljetellaan Suomeen. Tavallisemmissakin asioissa voi tehdä valintoja; miksi juoda appelsiinimehua, jos voi valita kotimaista omenamehua? Valmisruokateollisuudessa on paljonkin valinnanvaraa, ei niitä mauttomia jauhelipihvejä ole ehkä järkevää Keski-Euroopasta Suomeen tuoda, kun niitä voi tehdä itsekin (jos siis lihaa nyt ylipäätänsä haluaa käyttää). Elintarvikkeiden ostamisessa kuluttajat voivat usein valita paikallisen vaihtoehdon tai tehdä asioita raaka-aineista itse. Jälkimmäisellä tavalla tulee yleensä parempaa.

Paluu lähitalouteen näissä asioissa on tulossa.

Hyvä idea tuo viljelyspalsta! Mainio. Ensi kesää varten asiaa täytyykin ryhtyä tutkimaan ja selvittämään, jos sellainen löytyisi fillarimatkan päästä. Mahdollisesti löytyykin.

Anonyymi kirjoitti...

Et ole tosissasi!

Vaiheinen kirjoitti...

Missä asiassa? Totta kai oon...

Anonyymi kirjoitti...

Viljelyasioissa.

Vaiheinen kirjoitti...

No mikä ettei. Tuossa noin 4 km:n päässä on yksi kaupungin (luullakseni) palstapaikka ja sitten hieman kauempana tietääkseni toinen. Ajattelin selvitellä hieman asiaa ja voisihan sellaisen ottaa. Ihan totta. Porkkanoita ja persiljaa ja silleen.

Anonyymi kirjoitti...

On se mielessä pyörinyt, mutta se aari on varsin suuri ala loppujen lopuksi kuokittavaksi.

Ja sittenhän minä olen ennenkin joutunut salaliittojen uhriksi:

http://lepis.wordpress.com/2007/06/10/porkkanarock/
http://lepis.wordpress.com/2007/06/27/pienviljelyn-problematiikkaa/

;D

Kysyivät vielä muuton yhteydessä jatkanko harrastusta!

Toisaalta siellä saisi vieljeltyä niitä mitä kaupasta ei saa vaikkei sitten perunaa laittaisikaan.

Vaiheinen kirjoitti...

Kappas vaan, sinähän olet oikein konkari näissä viljelyasioissa. Osasta noissa postauksissa mainitsemista kasveista ei meikälläkään ole mitään hajua.

Salaliitot voivat olla kovin kavalia ja salaliittolaiset varsin nerokkaita. Etteivät vaan olisi käyttäneet yllytyshullun ominaisuuksia hyväkseen:-)

Joo. Totta. Aarille saa vaikka mitä ja olisi siinä puuhaa kerrakseen, kun niitä kirvoja yms. metsästelee. Olis vähän kuokalle töitä...

Tuotahan pitäisi sitten oikein suunnitella sisällöllisesti ja geometrisesti. Siis sitä, mitä sille pläntille tulee ja mihin kuvioon...

Anonyymi kirjoitti...

Ei harmainta hajua koko touhusta. Ihme, että sieltä satoa tuli. No, onneksi oli se 'palkattu' puutarhuri, joka teki ne oikeat työt siellä.

Muoria kuunnellessani se touhu alkaa jo heti Joulun jälkeen suunnittelulla ja siemenhankinnoilla. Kevättä kohti siirryttäessä taimien esikasvattamisilla, koulimisilla, kelien paranemisien odottelulla ja voi sitä hössötystä ;D

Sellaiset geometriset kuviot voisivat olla kyllä aikasen hauska perinteisten rivien sijaan.

Vaiheinen kirjoitti...

Heh. Niin se on, että joskus on tärkeintä olla hyvät avustajat ja taitelija itse suorittaa sitten loppusilauksen:-)

Onhan sitä suunniteltava hyvissä ajoin ja ryhdyttävä ankarasti tuumimaan mitä kaikkea sinne sitten pitäisi laittaa. Arvatenkin tuo suunnittelu ja armoton hösellys on puoli iloa. Vähän niinkuin matkan suunnittelussa ja toteutuksessa.

Ajattelin, jos voisi yrittää esimerkiksi omenan kuvan toteuttaa eri kasveilla. Olisi siinä linnuilla yläilmoissa ihmettelemistä:-)

Anonyymi kirjoitti...

Wow! Tuohan olisi jo ympäristötaidetta!

Espoossa näyttää olevan yllättävän paljon palstapeltoja ympäri kaupunkia ja parikin aivan siedettävän matkan päässä. Lienee syytä käydä loppukesästä vakoilemassa peltojen kuntoja niillä viljelevien satojen tarkkailulla ;) Eihän sitä nyt mihin tahansa savikkoon auta. Ja valitettavan usein nuo palstapellot ovat niin loppuun viljeltyjä, että niissä mikään kasva. Siis haastattelemaan joutunee myös.

Vaiheinen kirjoitti...

Joo. Täytyykin tehdä parit retket tuonne luonnon huomaan ja vähän selvitellä asiaa. Aivan, siinä on muuten tuokin piirre, jotta ihan mikä tahansa missä tahansa maassa ei kasva. Läntillä ja läntillä on eronsa.

Nooh, ympäristötaiteella saa hommaan vähän haastekerrointa lisää:-) Vaikka luulen kyllä, että puhteessa olisi tarpeeksi haastetta muutenkin.