sunnuntaina, heinäkuuta 13, 2008

Skotlannin linnut

Skotlannin rannikoilta on tuhansia lintuja katoamassa ilmastonmuutoksen seurauksena. Kato on kohdannut pikkukajava-, ruokki- ja riskiläkantoja.

Tutkijat ovat päätelleet, että ilmastonmuutoksen seurauksena linnuille on meressä vähemmän ravintoa ja ne jättävät pesänsä etsiäkseen sitä. Lintukato liitetään siis meriympäristön muutoksiin, mutta tutkijoilla ei ole vielä kovinkaan paljon tietoa asiasta. Tutkijat pitävät kuitenkin lintupopulaatioita meriympäristön hyvinvoinnin mittareina.

Laskentojen mukaan muutokset ovat olleet varsin suuria, sillä esimerkiksi Orkneyssä sijaitsevan Copinsayn pikkukajavapolulaatio on pudonnut 1980-luvun 10 000 linnusta tänä vuonna havaittuun 2 000 yksilöön.

* * *

Asiat liittyvät toisiinsa ja ilmastonmuutoksen seurauksena ympärillämme tapahtuu koko joukko muutoksia myös ekosysteemissä.

Ihmisenkään kannalta nämä asiat eivät ole sivuseikkoja, sillä meristä ihminen saa merkittävän osan ruokavarannoistaan.

* * *

(Kuvassa riskilä. Kuvan lähde: Wikimedia commons)

2 kommenttia:

Pisarat kirjoitti...

Eilen ja tänään kirjoittamasi asiat ovat juuri miltei yhtä kamalia. Pommiuhka voi järsiä pelkänä "peloitteena", ilmastonmuutos etenee tavallaan yhtä arvaamattomasti ja saattaa räjähtää yllättäin käsiimme sekin.

Mieletöntä on voida elää ja olla vielä täällä paratiisissaan onnellisena. Aihetta kauhistelun vastapainoksi on myös vilpitömään kiitollisuuteen.

Blogikirjoittelu on minun tapani saada asiaa käsityskykyni kokoiseksi. Tekoni voivat olla ensisijaisesti arkipäiväisiä.

Vaiheinen kirjoitti...

Olet oikeassa. Tekomme ovat pääsääntöisesti arkipäiväivisiä ja ihmisen kokoisia. Siitä saamme olla kiitollisia, kun onnistumme.

Mitä muuten tämän maailman menoon tulee, niin en ryhdy spkulantiksi enkä pessimitiksi, kunhan totean Jethro Tullin sanoin: It's as well we tell no lie, so I'll sing you no lullaby.

On asioita, jotka ilmeisesti räjähtävät käsiimme. Valitettavasti.