tiistaina, heinäkuuta 29, 2008

Mies vai nainen?

Mike Noletin verkkomainontaa käsittelevässä blogissa Mike On Ads on pieni sovellus, joka yrittää arvata käyttäjän sukupuolen. Sovellus perustuu Paul Cookin Social History -javascriptiin. Se toimii siten, että ohjelma etsii selaimen historiatiedoista vierailluista sivustoista ja vertaa niitä tutkimusyhtiö Quantcastin 10 000 suosituimman sivuston listasta saatavaan kunkin sivuston mies- ja -naissuhteeseen.

Osumatarkkuus tuolla sovelluksella on kohtalainen, vaikka virheitäkin näyttää tulevan. Esimerkiksi Vaiheisen sukupuolen kone arvasi varsin tarkasti.

Verkossa surffailtaessa meistä siis on mahdollista kaivaa yhtä jos toista informaatiota käytettäväksi esimerkiksi mainonnassa tai muussta hyötymistarkoituksessa.

Yksityisyyden suojasta on olemassa koko joukko lainsäädäntöä ja yritykset ilmoittavat tietenkin sitä noudattavansa. Globaalissa verkossa kuitenkin on toimijoita hyvin erilaisia lainsäädäntöjä noudattamassa ja käyttäjät eivät välttämättä tietää mitä tietoja kerätään ja kuinka niitä käytetään. EU:ssa onkin keskusteltu siitä, että käyttäjät maksaavat "ilmaisista" palveluista henkilötietojensa ja yksityisyytensä menetyksellä.

Kannattaa siis olla harkitsevainen mihin esimerkiksi henkilötietojaan ilmoittaa, sillä sitä kautta tiedonkerääjät pääsevät kiinni mahdollisesti myös muihin tietoihin.

(via DigiToday)

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hahaa! Paljastaakohan tämä lopullisesti totuuden ;)

Oletpas ollut ahkera kirjoittaja viikon aikana :)

Vaiheinen kirjoitti...

Eipä sitä tiedä, jos siitä jokin totuus löytyisi. Esimerkiksi väärä:-)

Halo Efekti kirjoitti...

Fifty-fifty täällä, itseasiassa olen jotain tällaista uumoillut itsekin ;D

Vaiheinen kirjoitti...

Niin. Voihan sitä verkossa olla hieman kumpaakin tilanteen niin salliessa. :-)