maanantaina, heinäkuuta 07, 2008

Valehtelematonta homeopatiaa

Postiluukusta tipahti Skeptikko-lehti. Lehdestä löytyy riemastuttava artikkeli FairDeal Homeopathy -nettikaupasta.

FairDeal Homeopathy myy homeopaattisia tuotteita. Sen myyntipuheet ovat tavanomaista erikoisempia.

Yritys lupaa olla valehtelematta asiakkailleen. Firma lupaa myös, että sen tuotteet ovat yhtä tehokkaita kuin kilpailevien toimittajien tuotteet ja että hinta on reilu.

Tilaat mitä tahansa, se maksaa 4.99£ kappale (mahtaakohan muuten olla järkevää maksaa esimerkiksi pelkästä vedestä tällaista hintaa?). Tilaaminen on helppoa. Nettilomakkeelle muiden tietojen lisäksi kuvataan vaiva, johon tuotetta hankitaan ja sen jälkeen sivusto automaattisesti analysoi mitä tuote olisi sopiva.

Homeopaattiset tuotteet perustuvat samankaltaisuuteen eli homeopaattiseen tuotteeseen pistetään sairautta aiheuttavaa ainetta ja sen jälkeen sitä laimennetaan niin paljon, ettei sairautta aiheuttavaa ainetta jää atomiakaan tuotteeseen. Tällöin ne ovat turvallisia, mutta niitä ei pidä käyttää vaihtoehtoisena hoitona. FairDeal Homeopathy korostaa, että tällaiset tuotteet eivät ole lääkkeitä.

Sivujen mukaan homeopaattisten tuotteiden vaikutus perustuu ihmisen mielen ja ruumiin monimutkaiseen vuorovaikutukseen, jota kutsutaan placebo-ilmiöksi. Yritys kehottaa menemään lääkäriin, jos joku tuntee itsensä oikeasti sairaaksi. Lisäksi FairDeal Homeopathy toteaa, että homeopatia ei ole minkäänlaista lääkehoitoa.

Sivuilta löytyy myös käyttäjien lausuntoja aiheesta kuten erään Mr S. Scottin lausunto: "I ordered your product to help treat a mild cold I was experiencing and that evening I began to feel much better. By the time your product arrived I was nearly fully cured!"

Jutun mukaan kauppakin käy, joten mikäs siinä kunhan ei vain luule, että näillä tai muilla vastaavilla homeopaattisilla tuotteilla parannetaan oikeasti mitään.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mystistä humpuukia.

Vaiheinen kirjoitti...

On. Hämmentävää kyllä, noihin uskotaan ja noilla tuotteilla kauppa käy. Aina se ei ole vaaratonta tai pelkästään huuhaata, vaan hengenvaarallista toimintaa.

Samaisessa lehdessä kerrotaan tapauksesta, jossa vanhemmat hoitivat 9 kuukautisen lapsen vakavaa ekseemaa homeopatialla eikä hoitoon määrätyillä lääkkeillä. Seuraukset lapselle olivat kohtalokkaat.