Hiljalleen riittää...
Poliisin valtaoikeuksia on viime vuosina kasvatettu Suomessa pikkuhiljaa eri syistä. Nyt uusi poliisiylijohtaja Mikko Paatero haluaa poliisin käyttöön koko kansan sormenjälkirekisterin tiedot. Sormenjäljet kerättäisiin sitä mukaan kun passit uudistetaan, sillä passeihin kerätään ensi keväästä alkaen nuo jäljet. Siitä muodostuu sormenjälkirekisteri, jonka poliisi siis haluaa käyttönsä. Päätöksiä asiassa tekee eduskunta.
Kaikki maat eivät rekisteröi sormenjälkiä kuten Tanska tai Saksa, mutta Suomessa tämäkin halutaan viranomaisten tekemisten vuoksi toteuttaa.
Jo riittää tämä yksittäisen julkisen vallan valvonta- ja kontrollikeinojen kasvattaminen. Iso veli on jo nyt Suomessa vahva suhteessa tavalliseen kansalaiseen, mutta mikään ei näytä riittävän. Mitä seuraavaksi? DNA-rekisteri on sekin poliisin toivelistalla.
Jos nyt haluaa rankasti karrikoida asiaa, niin voi kysyä, olemmeko sillä tiellä, että seuraavaksi kansalaisiin asennetaan yhdistetty paikannin ja etälamautin esimerkiksi pakollisena rannekkeena, kuten lentomatkustajille on ideoitu?
Se on myönteistä, että tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio vastustaa poliisin rekisteriä, mutta vähiin ovat julkisella puolella yksilön oikeuksien puolustajat käymässä.
Mikä keinoksi? Pitäisikö ennen nykyisen passin vanhenemista hankkia kaksoiskansalaisuus maasta, joka ei rekisteröi sormenjälkiä? Lopettaa passin käyttäminen kokonaan?
* * *
Avoin yhteiskunta on haave vain.
Olemme tulossa yksilön ja yhteiskunnan välisten suhteiden osalta sellaiseen tilanteeseen, että tarvitsemme vahvaa historian kertaamista siinä, mihin kansalaisten oikeuksien rajoittaminen ja yhteiskunnallisen kontrollin ulottaminen yksilön arkipäivään johtaa vääjäämättä.
Sen mitä nykyään voimakkaasti tuomitsemamme yhteiskunnat ovat joskus toteuttaneet, voidaan kuljettaa myös meidän länsimaiseen yhteiskuntaamme sisään pala kerrallaan. Selityskin on nopeasti sama; sellaisen henkilön, joka ei ole tehnyt mitään pahaa, ei ole mitään pelättävää.
Jos puolueissa ja eduskunnassa on yhtään aitoa ymmärrystä niiden itsensä peräänkuuluttamalle "aatteelliselle keskustelulle", niin tässä jos missä on sellaisen paikka. Miettikääpä siellä eduskuntaryhmissä tilannetta vaikka moraalifilosofiasta tai yhteiskuntafilosofiasta aloittaen. Vai olisiko se jo liian vaikeaa...
Missä ovat ne poliittiset arvojohtajat, jotka pystyvät puolustamaan yksilöä ja sanomaan kasvottomalle virkamieskunnalle, että nyt riittää?
* * *
Eräissä blogeissa on kommentteja ja linkkejä asiasta:
EDIT 14:08: IT-viikko: Effin puheenjohtaja tyrmää sormenjälkirekisterin
EDIT 14:47: Tekniikka & Talous: Internet tuhoaa länsimaisen demokratian
EDIT 23:41: HS: Tietosuojavaltuutettu tyrmää sormenjälkirekisterin
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti