perjantaina, heinäkuuta 11, 2008

Ilman DRM:ää

Musiikkibusineksessa on myös Suomeen tulossa heinäkuun lopulla ensimmäinen verkkokauppa, joka myy mp3-tiedostoja ilman DRM- tai muuta kopiosuojausta. Kauppa tuntee nimen The Ground. Hanke ei ole pelkästään mikään harrastelijoiden hanke, vaan alusta alkaen hommaan on lähdössä mukaan suuri levyfirma EMI sekä monet näkyvät suomalaiset levy-yhtiöt.

Perustelut ovat nk. käyttäjälähtöiset: "Kopiosuojauksista luopuminen on yksi perusedellytys digitaalisen kaupan kasvulle. Suurin osa suomalaisista kuluttajista on sen verran valveutunutta, ettei heille kannata edes yrittää myydä käyttöoikeuksiltaan rajoitettuja tiedostoja. Fiksu kuluttaja valitsee siinä tilanteessa CD:n tai jättää musiikin kokonaan ostamatta".

Seuraavaksi stepiksi Levyvirasto Oy:n Antti Peisa tarjoaa siirtymistä täysin häviöttömiin formaatteihin.

Ans kattoo miten käy. Piratismin mörkö on tehnyt musiikin verkkojakelusta hankalaa ja käyttäjille joskus monimutkaista. Kilpailua alalla on jo nyt varsin paljon, mutta homma on seisonut paikallaan pitkälti näiden suojausten vuoksi. Ehkä konseptilla ja formaateillakin on ollut oma merkityksensä.

Jos musiikkia ryhdytään myymään myös täysin häviöttömissä formaateissa, paranee myös kuunneltavan musiikin laatu nykyisestään. Ei huono pointti sekään.

Musiikkibusines on etsinyt tietään internetiin jo pitkään ja ilmeisesti avoimuus ja käyttäjien kuunteleminen auttaa. Esimerkiksi Radioheadin verkossa jakelema ja myymä In Rainbowsin menestys myös CD-formaatissa on osoittanut ettei netti ehkä sittenkään ole musiikkibusineksen tuho, vaan mahdollisesti jopa hyvä kumppani.

Tekijänoikeuksien alaisten materiaalien laiton levittäminen on syvältä.

Ei kommentteja: