tiistaina, heinäkuuta 08, 2008

G8 sopi vähennyksistä

BBC:n mukaan G8-maiden johtajat ovat sopineet tavoitteesta leikata hiilidioksidipäästöjä vähintään 50 % vuoteen 2050 mennessä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Viime vuonna samaisten maiden johtajat hurskastelivat siitä, että leikkauksia pitää "vakavasti harkita". Edistys kehittyy siis.

Nyt kirjattu tavoite saattaa hyvinkin olla alimitoitettu. Lisäksi koko G8-konseptissa on vakavia puutteita, kun edelleenkään siinä ei ole mukana Kiinan ja Intian kaltaisia talousmahteja, jotka ovat myös saastuttajien listan kärkisijoilla. Lisäksi näiden päätösten sitovuus on mitä on, joten mitään juhlia tämä G8 ei aiheuta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tavoite jolla olisi edes jotain mahdollisuuksia torjua vaarallista ilmastonmuutosta olisi 80-90%.

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Tuollainen käsitys on viime aikoina tosiaan vahvistunut.

Huolestuttava piirre näiden päätösten ja varsinkin toimien viipymisen kannalta on se, että ilmeisesti vähennykset pitäisi tehdä tuossa aikaikkunassa (tästä päivästä vuoteen 2050 asti) voimakkaasti etupainotteisesti. Näin siksi, että ilmastonmuutoksessa näyttäisi olevan sisällä eräänlaisia liipasinefektejä, jotka vahvistavat itse itseään ja lähdettyään liikkeelle saattavat hyvinkin olla lopullisesti peruuttamattomia. Näitä voi olla useampiakin.

Jos lähdetään liian hitaasti liikkeelle, voi olla ettei asteikko enää vuonna 2050 edes riitä.

Tämä siitäkin huolimatta, että joka tapauksessa kyse näyttää olevan vain ilmiön hillinnästä, eikä se välttämisestä. Vain sopeutuminen on siis väistämätöntä.