tiistaina, heinäkuuta 29, 2008

Olympialaiset ihmisoikeudet

Kohta on alkamassa tähän astisen maailmanhistorian mahdollisesti suurin viihde-, markkinointi-, media- ja propagandatapahtuma eli Pekingin olympialaiset. Kun Kiina kisoja haki, oli ilmoilla suuria lupauksia ihmisoikeustilanteen parantamisesta. Lupauksia ei sitten ole täytetty, päinvastoin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin raportin mukaan Kiinan ihmisoikeusongelmat, kuten mielivaltaiset pidätykset, sensuuri ja kuolemanrangaistus ovat vain pahentuneet olympialaisten vuoksi. Kisojen lähestyessä maa on poistanut Pekingistä satoja tuhansia sopimattomina pitämiään ihmisiä.

Sen sijaan, että Kiinan viranomaiset parantaisivat ihmisoikeustilannetta lupaustensa mukaisesti, he siivoavat ongelmaansa näkymättömiin uusilla ihmisoikeusloukkauksilla.

Amnesty sanoo, että Kiinan viranomaiset tahraavat olympialaisten perinnön. Järjestö on myös yllättynyt siitä varmuudesta, jolla kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Jacques Rogge uskoo Kiinan ihmisoikeusuudistuksiin ja esimerkiksi lainsäädännöllisiin muutoksiin koskien ulkomaisen median toimintavapauksia. Kuten siihen, että ulkomainen media olisi vapaa raportoimaan haluamistaan asioista tai ettei Pekingissä esiinny nettiliikenteen sensurointia.

Viimeksi eilen kerrottiin, että Pekingiin kisoja varten saapuneet ulkomaiset toimittajat eivät ole lupauksista huolimatta päässeet vapaasti internetiin.

Ihmisoikeustilanne on ollut näkyvästi esillä Kiinassa muutenkin viime kuukausina kuten esimerkiksi Tiibetin tilanteesta tai sananvapausasiosta olemme saaneet huomata.

Jos asiaa yhtään pintaa syvemmältä ajattelee, niin itseasiassa kansainvälisen median vapaa pääsy internetiin on Pekingin kisojen osalta pienimmästä päästä oleva murheenaihe.

Samaan aikaan ihmisiä pakkosiirretään paikasta toiseen, pidätetään ilman oikeudenkäyntejä ja niin edelleen. Jos Kiina jatkaa kuolemaan tuomittujen teloituksia kisojen aikana, niin kuka luulee, että siitä kerrottaisiin medialle?

Tavallaan olympialaiset ovat palaamassa antiikin ajan juurilleen siinä, että kisoista on tulossa jälleen luonteeltaan uskonnolliset. Nykyajan uskontona vaan ei ole jumalien palvonta, vaan pyhät markkinavoimat ja valtajärjestelmä. Toisin kuin nyt, antiikin kisojen ajaksi julistettiin pyhä aselepo. Nyt väkivaltakoneistoa kuten poliiseja ja armeijaa on läsnä enemmän kuin koskaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

10 faktaa Olympialaisista ja Falun Gongista:

1. Kiinan Olympiakomitean Presidentin on todettu olevan vastuussa kidutuksesta.

2. Valmistellessaan Olympialaisia, Kiinan entinen turvallisuusministeri määräsi "ankaran iskun" Falun Gongia vastaan.

3. Falun Gong -harjoittajia on surmattu pidätysten yhteydessä entistä kiivaammin.

4. Tuhansia Falun Gong -harjoittajia eri puolella Kiinaa on pidätetty Olympialaisten "järjestelyjen" yhteydessä.

5. Falun Gong -harjoittajien pääsy kisoihin on virallisesti evätty uskonnollisen vakaumuksen takia, rikkoen kiistattomasti Kansainvälisen Olympiakomitean peruskirjaa.

6. Falun Gong ei ole koskaan ottanut kantaa Olympialaisten boikotointiin.

7. Olympialaisten kisakylien "siivous" on sisältänyt Falun Gongia harjoittavien paikallisten asukkaiden pidätyksiä.

8. Ulkomaisten toimittajien näennäisesti vapaammista säännöistä huolimatta Falun Gong pysyy tabuna.

9. Sadat tuhannet Falun Gong -harjoittajat tulevat viettämään Olympialaiset rangaistusleireillä, missä heitä monesti kidutetaan.

10. Useimmat kiinalaiset eivät ole tietoisia ylläolevista asioista, koska riippumattoman tiedon saanti Falun Gongista on pysyvästi estetty Kiinassa.

Lisätietoa englanniksi: http://clearharmony.net/articles/200806/44775.html

Vaiheinen kirjoitti...

Lisätietoja Falun Gongista on myös Wikipediassa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Falun_Gong

Falun Gongin kannattajat ovat eräs ryhmistä, jotka ovat myös Amnestyn mukaan joutuneet järjestelmällisen vainon kohteeksi kiinassa.