torstaina, heinäkuuta 03, 2008

Nyrjähdyksiä #27

Yle Radio Suomi -kanavan maakuntaradiossa täällä pääkaupunkiseudulla pohdittiin pakkauksia ja niiden avaamisen hankaluutta. Pakkausten avaaminen siivosti on jossain tapauksessa mahdotonta tai täysin hämmentävää.

Ohjelmaan soitti eräs pakkausalan myyntipäällikkö ja ehdotteli, että peruskoulussa pitäisi opettaa miten nämä pakkaukset avataan.

No ei todellakaan.

Pakkausten pitää olla sellaisia, että tavallinen käyttäjä aidosti ne saa siivosti ja helposti auki ilman mitään erikoiskoulutusta. Sellainen pakkaus, jota ei saa auki ilman koulun opetussuunnitelmaan merkittyä kurssia, on surkeasti suunniteltu pakkaus.

Samalla tavalla kuin www-suunnittelussa on käytettävyys-, saatavuus-, saavutettavuus- ja esteettömyyskriteerejä, on myös pakkauksissa käytettävä kriteerejä, joilla kuluttajat saavat ostamansa tuotteen käyttöön. Ei luulisi olevan pakkausteollisuuden resursseilla ollenkaan ylivoimainen asia.

Eikö siellä pakkausteollisuudessa testata mitenkään näitä purkkeja ja paketteja? Kenelle niitä oikeasti suunnitellaan? Kirveen käyttäjille?

Ei kommentteja: