maanantaina, heinäkuuta 28, 2008

Talousseurantaa: Alamäessä mennään

Taloustilanne on menossa selvästi heikompaan päin.

Kuluttajien luottamus talouteen romahti heinäkuussa voimakkaasti ja on nyt samalla tasolla kuin vuonna 1990. Kuluttajat ovat säästöaikeissa ja lainanottoa juuri nyt karsastetaan. Lamatunnelmissa siis lomaillaan.

Myös teollisuuden luottamus on laskussa, joskaan ei yhtä dramaattisesti kuin kuluttajien. Rakentamisessa Elinkeinoelämän keskusjärjestö EK:n luottamusindikaattori laski selvästi. Rakennusyritysten tilauskirjat ovat ohentuneet ja kevään mittaan myös rakennuslupien määrä on laskenut.

Mikään yllätyshän tämä ei enää ole ja kasvuennusteitahan on alennettu jo aikaisemmin.

Tilanne ei ole vielä paha, sillä esimerkiksi kesäkuussa työllisyys lisääntyi vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna tilastokeskuksen mukaan. Nykyinen kehitys on kuitenkin sen suuntainen, että tilanne vaikuttaa pikapuolin myös työllisyyteen näkyvällä tavalla ja sitä kautta valtion kuluihin. Syksyn budjettineuvotteluissa asia varmaankin nousee esille ja lihavimmat vuodet ovat tältä erää takana.

Olemme edelleen menossa kohti kiristyviä aikoja.

2 kommenttia:

Almamaria kirjoitti...

Aaltoliikettä, hieman hirvittää kun on erittäin hyvin muistissa '90-luvun alku. Talonostot ja maallemuutot saavat odottaa.

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Merkithän tästä ovat olleet ilmassa jo pidempäänkin. Tuo ihan viimeaikainen kehitys näyttää yllättävänkin jyrkältä luottamuksen pudotukselta. Euroissahan se vielä ei samalla tavalla näy, mutta jos se lähtee siitä realisoitumaan, niin 90-luvun alun muistot tulevat kieltämättä äkkiä pintaan.