maanantaina, heinäkuuta 28, 2008

Uutisoinnin vaikeus

Ei se ole IT-lehdistöllekään aina helppoa uutisoida alan termeillä täsmällisesti.

Tietoviikko osaa kertoa, että "Googlen tietokannassa jo yli biljoona sivua". Samasta asiasta kilpaileva aviisi eli Digitoday kertoo, että "Googlen indeksissä triljoona urlia".

Molemmat väärin.

Originaali lähde eli Googlen oma blogi kertoo, että heillä on tietokannoissaan biljoona URL:ia. Samainen lähde myös tietää, ettei Google indeksoi kaikki noiden URL:ien takaa löytyviä sivuja. Iso osa materiaalista jää tosiasiassa Googlen ulkopuolelle, sillä osa materiaalista generoidaan automaattisesti ja moni URL johtaa sisällöltään identtiselle sivulle. Kuten TechCrunch huomauttaa, Googlen tietokantojen koko ja koko www:n sivujen määrä ovat loppujen lopuksi eri asioita.

Ja sitten vielä suomalaisen uutisoinnin biljoona ja triljoona. Biljoona eli 1 000 000 000 000 eli miljoona miljoonaa eli 1012 on oikein. Trijoona eli 1 000 000 000 000 000 000 eli miljoona miljoonaa miljoonaa eli 1018 on sitten ihan liikaa, ainakin toistaiseksi.

Niin, englannin sana "trillion" käännetään suomeksi "biljoona" ja englannin sana "billion" tarkoittaa suomen kielessä miljardia.

Ei kommentteja: