tiistaina, heinäkuuta 01, 2008

Ostaminen voi olla riippuvuus

Eilen oli puhetta siitä, että maahan on suunnitteilla reilu sata kauppakeskusta. Mihin ihmeeseen niitä oikeastaan tarvitaan? Eikö meillä muka ole kauppoja tarpeeksi? Onko joku jäänyt jotain todella merkittävää paitsi siksi, ettei kauppojen määrä riitä? Tästä tuskin on kyse.

Yksi selitys on tietysti se, että kauppakeskusten rakenteleminen on niiden rakentajille hyvää businesta ja kaupoille kohta lähes pakkopullaa, kun kaikkien samojen ketjujen pitää olla samoissa kauppakeskuksissa. Keskukset ovat kauppaketjuille kuitenkin selkeitä jakelukanavan osia ja sellaisena niille kaiketi hyödyllisiä.

Onko niistä keskuksista hyötyä sitten kuluttajille? Onhan se tietysti näppärää, jos kaiken saa yhden katon alta. Eikös tällaisia paikkoja kuitenkin ole jo olemassa ihan tarpeeksi? Uudet kauppakeskukset kun eivät yleensä mitenkään merkittävästi lisää valikoimia, vaan samat ketjut esiintyvät joka paikassa.

* * *

Yksi kuluttajia koskettava asia on riippuvuus: "Shoppailu- eli ostoriippuvuus on yksi riippuvuuskäyttäytymisen muoto" (Päihdelinkki).

Ostamista ei helposti mielletä ongelmaksi, sillä "ostaminen, kuluttaminen ja yleinen hyvinvointi rinnastetaan toisiinsa". Hyvinvoinnin ja ostamisen rinnastaminen toisistaan kertoo tämän ajan moraalista. Tuoko tavarataivas muka onnea ja onnellisuutta? Ei tuo. Ei tuo hedelmäpelin pelaaminenkaan. Se tuo enintään hetkellistä mielihyvän tunnetta ja rahan menoa.

Lääkäreiden mukaan ostoriippuvuus ei ole edes mitenkään harvinainen ongelma ja se on yleistymään päin.

Kysymys: Käytetäänkö ihmisten ostoriippuvuutta hyväksi näitä kauppakeskuksia suunniteltaessa ja rakenneltaessa?

Kysehän on ihan samasta kuin alkoholistille kannettaisiin viinapulloja näkyville yhä enemmän tai peliautomaatteja viritettäisiin joka paikkaan rajoituksetta peliaddiktille.

Yhteiskunnassa erilaisiin riippuvuuksiin pyritään asettamaan rajoitteita haittojen minimoimiseksi. Esimerkiksi kelpaa tupakan myymisen saattaminen luvanvaraiseksi, ostamisen ikärajat sekä voimakas hintaohjaus verotuksen avulla.

Ostoriippuvuudelle ei ole meidän yhteiskunnassamme mitään rajoitteita, vaikka se saattaa tuhota monen nuoren tai vanhemman talouden ja pistää hankkimaan turhaa tavaraa.

Asia kannattaa ottaa vakavasti, sillä mikäli ihmisten kulutuskäyttäytyminen muuttuu yhä tuhlaavammaksi, menee moni kestävään kehitykseen tähtäävä toimenpide täysin hukkaan.

Ostoriippuvuus on myös poliittinen asia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pahimmissa tapauksissa ne verhoillaan viihdekeskuksiksi joissa ostotapahtumat hoituvat ohimennessä.

Tämän päiväinen 'uutinen' Twisted Sisterin ja Cyndi Lauperin esiintymisistä Lempääläisessä ostosparatiisissa pisti jo lievästi huvittamaan.

Henkilökohtaisesti välttelen noita ostoshelvettejä ja mahdollisuuksien mukaan tilaan netistä, suosin pikkukauppoja ja lähituottajien myyntikojuja.

Ihmiset tuntuvat muuttuvan hieman 'hölmöiksi' saapuessaan noihin ostoskeskuksiin kiilto silmissään miettien mitä ostaisi kun on pakko ostaa!

Toisaalta eihän sitä tiedä miten sitä kävisi, jos nokkansa sellaiseen pistäisi ;)

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Viihdettä ja ostamista sekoitetaan keskenään ja samalla luodaan mielikuvaa siitä, että kaupat ja ostaminen ovat nautintoa. Toisaalta, ei niiden nyt mitään masentavia luoliakaan tarvitse olla á la Alkot 1980-luvulla. Oikeastaan kysymys on siitä, kuinka paljon tuota viihdettä ja mielihyvän ruokkimista käytetään tarkoituksellisesti hyväksi ostokulttuurin pönkittämiseen?

Niin se on, en itsekään astu isoon enkä pieneen tavarataivaaseen ellei oikeasti ole jotain asiaa sinne. Todellisuudessa aika harvoin ja vähän on asiaa. Nuo ovat itseasiassa aika ahdistavia ja masentavia paikkoja kaikki tyynni.

Lähikauppojen ja lähituottajien suosiminen on suositeltavaa ja niin pyrin minäkin tekemään. Muuten teen täsmäostoksia; tiedän mitä tarvitsen, menen paikalle, ostan ja poistun paikalta. Heräteostoksia? Noh, joskus kirja- ja levykaupassa.

Tuo on totta, että ihmisistä tulee kuin suin päin joka suuntaan ryntäileviä turisteja ostoskeskuksissa. Varsinkin, jos joku älyää ripustaa näyteikkunaan "ALE REA" -plakaatin. Se näyttää hölmöltä ja ostamisen pakko oikein loistaa kasvoilta.

Niin. Kaikkea addiktiivista kannattaa varoa jo ennakkoon. Sinua on nyt varoitettu:-)