torstaina, heinäkuuta 17, 2008

Kirje

Sain eräästä verkostoitumispalvelusta uutiskirjeen.

Kiinnitin huomiota kirjeen loppukaneettiin: "Kaikki uutiskirjeen tiedot on suojattu tekijänoikeuksin. Uutiskirjettä ei saa lähettää edelleen".

Ei noin.

En keksi yhtään syytä lähettää kyseistä uutiskirjettä kenellekään, mutta väite kaikkien tietojen tekijänoikeuksista on tuulesta temmattu.

Tekijänoikeuksien kyseessä ollen on syytä tarkastella kahta asiaa eli tässä tapauksessa sähköpostiviestiä kokonaisuutena ja sen asiasisältöä. Niillä voi olla hyvinkin erilainen kohtelu lain edessä.

Sähköpostiviestin julkaiseminen siinä asussa, missä olen sen saanut, on tekijänoikeusmielessä kiinni siitä, ylittääkö kyseinen viestin teoskynnyksen. Mikä tahansa HTML-sähköpostiviesti ei ole teos, vaikka tekijä niin haluaisi tai väittäisi.

Jos sitten puhutaan viestin asiasisällöistä, niin tekijänoikeuslaki ei sano siitä yhtään mitään. Jos kirjeen sisällön julkistamista ei ole muuten rajoitettu (esimerkiksi yksityisyyden suoja), voidaan tekijänoikeuslainsäädännön puolesta sähköpostin asiasisältö julkaista esimerkiksi referoimalla se omin sanoin.

Kokonaan toinen asia on sitten se, että onko se julkaisemista, jos lähetän yksityishenkilönä saamani kirjeen edelleen toiselle yksityishenkilölle sähköpostina? Ei ole.

Laki sanoo, että

"Teos saatetaan yleisön saataviin, kun:

1) se välitetään yleisölle johtimitse tai johtimitta, mihin sisältyy myös teoksen välittäminen siten, että yleisöön kuuluvilla henkilöillä on mahdollisuus saada teos saataviinsa itse valitsemastaan paikasta ja itse valitsemanaan aikana;

2) se esitetään julkisesti esitystapahtumassa läsnä olevalle yleisölle;

3) sen kappale tarjotaan myytäväksi, vuokrattavaksi tai lainattavaksi taikka sitä muutoin levitetään yleisön keskuuteen; taikka

4) sitä näytetään julkisesti teknistä apuvälinettä käyttämättä.

Julkisena esittämisenä ja yleisölle välittämisenä pidetään myös esittämistä ja välittämistä ansiotoiminnassa suurehkolle suljetulle piirille."

Jos siis lähettäisin kyseisen viestin kollegalleni, mutta en esimerkiksi jonnekin keskustelualueelle tai vaikkapa tähän blogiin, kyseessä ei olisi sen saattaminen yleisön saataviin. Tekijänoikeuksilla ei siis voida perustella asiaa. Jonkun muun lain mukaan voi olla kiellettyä lähettää viestiä eteenpäin.

* * *

Tekijänoikeudet eivät ole ihan yksinkertainen asia ja siitä vallitsee kaikenlaisia käsityksiä. Esimerkiksi 10 Big Myths about copyright explained esittelee amerikkalaisesta näkökulmasta pulmia.

Tilannetta ei selvennä se, että yritykset käyttävät tekijänoikeutta leväperäisesti ja ylilaveasti pyrkiessään suojelemaan omia immateriaalioikeuksiaan.

2 kommenttia:

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Tekijänoikeuslaki rajoittaa muutakin kuin teoksen saattamista yleisön saataviin.

Sähköpostiviestin, jos se ylittää teoskynnyksen, lähettäminen eteenpäin kaverillekin on tekijän yksinoikeus (tietyin rajoituksin kuten yksityinen käyttö).

Vaiheinen kirjoitti...

Totta. Hyvä täsmennyt. Laissa on koko joukko rajoituksia, mutta myös oikeuksia erilaisten aineistojen käyttöön erilaisissa tilanteissa kuten opetuskäyttö jne. Tarkoitukseni oli viitata nimenomaisesti tuohon yksityiseen käyttöön.