8 johtavaa
8 johtavan teollisuusmaan eli nk. G-8 -maiden tähänastiset saavutukset ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on pistetty jonoon. The G-8 Climate Scorecards 2008 -raporttiin on koottu USA:n, Japanin, Iso-Britannian, Saksan, Ranskan, Italian, Kanadan ja Venäjän ilmastonmuutossaavutuksia.
Raportti rankkaa Iso-Britannian listan kärkeen ja sen niskaan hengittävät Saksa ja Ranska. Listan viimeinen on USA.
WWF:n Ilmastonmuutosohjelman johtaja Regine Guenther totesi toimittajille , että G-8 -maiden johtajien pitäisi linjata omien maiden päästöjen vähennykset 40 % vuoteen 2020 mennessä ja 80 % vuoteen 2050 mennessä. Uutisen mukaan hän sanoi myös, että jos tavoitteita ei saavuteta, maailman ilmasto tulee muuttumaan tavalla, jota emme vielä osaa edes kuvitella. Guenther kertoi myös siitä, että vaikka esimerkiksi Iso-Britannia on G-8 -maiden kärjessä, se ei ole vielä tehnyt kaikkea sitä mitä pitää tehdä.
Eri maiden toimenpiteiden arviointi kansainvälisesti on tärkeää ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävien toimenpiteiden varmistamiseksi ja läpinäkyvyyden aikaansaamiseksi. Arvioinnilla ehkäistään myös "vapaamatkustaja" -ongelman syntymistä.
Se vaatii myös luotettavia mittareita ja tilastoja, jotka ovatkin sitten oma haasteensa. Esimerkiksi ClimateChangeCorp:n uutinen kertoo, että Iso-Britannian hallitus myöntää nyt virheelliset tilastot ja itseasiassa maan hiilidioksidipäästöt ovat kasvaneet lähes 18 % vuodesta 1992 vuoteen 2004.
Varsinkin rikkaiden teollisuusmaiden on otettava avoimesti ilmastoon liittyvä haaste vastaan ja pyrittävä päästöjen vähennykseen. Mikäli nämä maat, Suomi mukaan lukien, eivät ilmastonmuutoksen hillinnässä tee näkyviä ja merkittäviä tekoja, ei niitä tee kukaan muukaan. Ihan turha kuvitella, että asia hoitettaisiin sillä, että "joku muu" vähentää päästöjä "jossain" ja niin päin pois.
Päästöjen vähentämiseen on ryhdyttävä myös lyhyen aikavälin talouskehityksen kustannuksella. Vastarinta on tuhoisaa pitkällä aikavälillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti