keskiviikkona, heinäkuuta 23, 2008

Oikeutta

Yhdysvalloissa ympäristönsuojeluvirasto EPA on ryhdistäytynyt sen jälkeen kun maan korkein oikeus päätti viime vuonna, että EPA:lla on valtaa tiukentaa kasvihuonekaasujen päästönormeja, jos päästöt ovat uhka ihmisten terveydelle. Oikeus katsoi, että EPA ei ollut esittänyt perusteltua selitystä siitä, miksi se oli kieltäytynyt säännöstelemästä autojen hiilidioksidi- ja muita kasvihuonekaasupäästöjä.

Nyt virasto varoittaa, että ilmastonmuutos on uhka kansalaisten terveydelle ja koko amerikkalaiselle elämäntavalle ja että kuolemantapaukset tulevat lisääntymään esimerkiksi helteen johdosta.

Ympäristönsuojeluvirasto on presidentti George W. Bushin alainen virasta ja tunnetusti Bush on vastustanut kaikenlaisia ympäristöperusteisia päästörajoituksia.

Yhdysvalloissa oikeus on siis tulkinnut niin, että viranomaisten velvollisuus on toimia, jos jokin asia muodostaa uhkan ihmisen terveydelle. Riippumatta siis poliittisista intresseistä.

Kuinka täällä meillä Suomessa?

Perustuslaki (20 §) sanoo mm., että "Julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon."

Ilmastonmuutoksen hillintä ja muu ympäristönsuojelu ei siis ole pelkästään poliittisen tahdon asia, vaan myös perustuslaillisen velvoitteen alainen asia.

2 kommenttia:

. kirjoitti...

Mainiota,

että otit tämän esille. Pitäneekin perehtyä tähän vähän tarkemmin. Hyvä lobbaus perusteluksi.

Vaiheinen kirjoitti...

Ole hyvä vaan. Näitä ideoita saa ja pitää käyttää hyvän asian puolesta, jos ne osoittautuvat kelvollisiksi.