torstaina, heinäkuuta 10, 2008

Kenen kanssa vaihdetaan?

Yksi aikamme kysymyksistä on tietosuoja ja yksilön oikeus luottamukselliseen viestintään.

Internet-liikenteessä siirrytään Ruotsin FRA-laiksi kutsutun laillistetun salakuuntelun myötä aikaan, jolloin valtaosaa suomalaisten ulkomaille tapahtuvasta nettiliikenteestä seurataan Ruotsista käsin. Ruotsalainen isoveli valvoo siis hyvin merkittävää osaa siitä toiminnasta mitä me suomalaiset netissä teemme ja esimerkiksi jonkun palvelun suomenkielisyys ei ole tae yhtään mistään.

FRA:n päällimmäinen intressi näyttää olevan venäläisen viestiliikenteen vakoilu.

Nyt sitten on selvinnyt, että tämä ruotsalainen FRA vaihtaa tietoja muiden maiden kanssa. Mistä maista on kysymys, siitä ei ole tietoa.

Mielenkiintoinen kysymys on tietysti se, että saavatko suomalaiset tiedusteluelimet näitä tietoja Ruotsista ostamalla tai vaihtamalla? Jos näin on, niin syntyy tilanne, jossa suomalaisia voidaan vakoilla omassa maassaan ulkomailta saadulla aineistolla.

Kiva salaliittoteoria, eikö? Vaan kuinka todennäköinen?

2 kommenttia:

pni kirjoitti...

Tässä kun taittelin foliota hatun muotoon, tulin ajatelleeksi sitä miten meillä ei valtiovalta ole pahemmin virallisesti älähtänyt FRA-laista. Kun sitten yhdistää älähtämättömyyden FRA:n tiedonvaihtoon ja kysymykseen saavatko suomalaiset FRA:n tietoja...

Tulipas hieno foliohattu.

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Tanskalaiset sen sijaan hermostuivat kerralla, kun heidän kansanedustuslaitoksensa postit uhkaavat joutua FRA:n tarkasteluvaltuuksien alle.

Suomessa otetaan asiat perinteisen rauhallisesti eli ainakaan julkisesti näytetä edes selvitettävän asiaa ja muuten sitten ollaankin hissukseen. Voihan siitä kenties tuollaisenkin kysymyksen asetella...

Vastauksia esim. suposta voi olla vähän hankalampi saada.

Kun pipon päällystää kunnolla foliolla, niin saa aika nasevan hatun. Ei kiristä liikaa ja on talvellakin lämmin:-)