maanantaina, heinäkuuta 14, 2008

Be Kind Rewind

Be Kind Rewind on kelpo elokuva. Se on sympaattinen tarina videovuokraamosta ja sen lähiympäristöstä ja -yhteisöstä.

Päällisin puolin elokuva näyttää komedialta. Se ei ole kuitenkaan koko totuus.

Elokuvassa on erilaisia tasoja, jotka koskettavat ihmisen suhdetta byrokratiaan, omiin mahdollisuuksiin ja oman lähipiirin historiaan.

Ihminen voi itse omalla luovuudellaan ja kyvyillään saada aikaiseksi jotain hyvää, vaikka ulkoisia aineksia ei näyttäisikään olevan yllinkyllin. Elokuvan yksi ajatus tuntuu olevan, että sillä mennään mitä on. Kaiken ei tarvitse olla aina suurta ja mahtavaa. Ja silti se voi toimia ja tuottaa ihmisille mielihyvää ja ylpeydenaiheita.

Lähiympäristössämme on paljon hyvää ja arvokasta, vaikka usein pyrimmekin katsomaan aidan toiselle puolelle ja ihastelemaan sen nurmikon vihreyttä. Kuitenkin myös omalta puolelta aitaa löytyy paljon sellaista, mistä on mahdollista kehittää hyvää karmaa.

Elokuvan juoni pyörii New Jerseyn Passaicissa sijaitsevan videovuokraamon ympärillä. Sen omistaja mr. Fletcher (Danny Glover) antaa vuokraamon pörittämisen pariksi päiväksi apulaiselleen Mikelle (Mos Def). Hänen hieman foliohattuihin vinksallaan oleva kaverinsa Jerry (Jack Black) onnistuu demagnetisoimaan kaikki videokasetit, mutta eipä se menoa haittaa. Elokuvat voi aina tehdä uusiksi ja ruotsittaa.

Ruotsittaminen ("Sweding is re-making something from scratch using whatever you can get your hands on") voi toimia hyvinkin erilaisissa asioissa ja kaiketikin kannattaa joskus kokeilla.

Elokuvan www-sivuilta löytyy myös pätkiä ruotsitetuista elokuvista, joita leffassa tehdään.

Yksi mainitsemisen arvoinen asia leffassa on vuonna 1943 kuollut jazz-pianisti Fats Waller, jonka elämän vaiheisiin leffan pääjuonen ohella pääsee sujuvasti tutustumaan.


EDIT 16.40: IStori oli paikan päällä myöskin ja on blogannut aiheesta niin ikään.

2 kommenttia:

I.S. kirjoitti...

IStorikin funtsi leffaa. Käys katsomassa!

Vaiheinen kirjoitti...

Jep. Tsekkasin. Ja teinpä vähän listaakin:-)