tiistaina, heinäkuuta 15, 2008

Matalaenergiatalot

YLE:n pääkaupunkiseudun alueuutiset kertovat tänään, että Vantaan Kivistöön suunnitellaan ensimmäisiä alueen matalaenergiataloja. Hyvä niin.

Uutisessa huomiota kiinnitti se, että rakennettavien talojen energiankulutus alittaa tämän hetken energianormit 40 %:lla. Siis neljälläkymmenellä prosentilla!

Huomaa, ettei Suomessa ole piitattu energiankulutuksesta paljon mitään ja huomaa, että energia on Suomessa ollut niin halpaa, ettei kulutuksesta ole tarvinnut välittää.

Millaisia pahvitaloja varten nämä rakennusnormit oikeastaan onkaan tehty?

Miten ihmeessä energiaa suorastaan tuhlaavaa rakentamista voidaan väittää mitenkään laadukkaaksi? Rakennuspuolellahan kotimaisen työn laadun korostaminen on ollut lähes yhtä vankkaa kuin kotimaisen ruoan puhtauden jatkuva toistaminen.

Liian usein insinöörille laatu on pelkästään paperille kirjoitettujen normien, jopa aivan liian löysien, sanatarkkaa noudattamista.

Olisikohan nyt ihan oikeasti aika tiukentaa kautta linjan näitä rakentamisen normeja ja tiukasti?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ne lupaili normien kiristelyä jo muutama päivä sitten kun se tutkimustulos tuli, että viimeisen parinkymmenen vuoden aikana rakennetut talot valskaavat energiaa kuin seula.

Vaiheinen kirjoitti...

Joo. Näistähän on puhuttu. Tuo nyt on kuvaavaa meininkiä, kun energian hinnoista ei ole tarvinnut oikeasti välittää ja ostohintaa on siten pidetty lähes ainoana hankinnan hintakriteerinä - ei siis esimerkiksi hankinnan elinkaaren kustannuksia.

Ja nyt koko alalle tulee hieman muitakin komponentteja mukaan, joten saapas nähdä millainen hulina ja vaikerrus esimerkiksi korjausrakentamisen puolella alkaa...