keskiviikkona, heinäkuuta 30, 2008

Kompurointi jatkuu

HS kertoo, että keskiviikkoaamuna Olkiluodon kolmannen ydinreaktorin rakennustyömaalla Eurajoella syttyi tulipalo. Palo saatiin hoidetuksi ilman vakavia seurauksia, vaikka tiettävästi ainekset suurempaankin tulipaloon oli olemassa.

Olikluoto-3:n eli energiapolitiikkamme viidennen virheen rakennustyömaa on ollut kompurointia alusta alkaen. Myyntipuheiden työllistävät vaikutukset ovat jääneet tavoitteesta, teräsvuoraukset epätasaisia, valuja on tehty väärin ja uusittu, laatupoikkeamia tekemisessä satelee, mielenosoittajat voivat kävellä alueella rauhassa ja niin päin pois. Lisäksi ydinvoimalan osalta luvatut päästövähennykset ovat jäämässä ainakin kolmasosaan luvatusta.

Laitoksen tilaaja ja toimittaja ovat riidelleet matkan varrella korvauksista ja EU on vetänyt hankkeen tukiaiset oikeuteen.

Ja niin päin pois. Kautta linjan epäonnistumista toisensa perään. Se ei ikinä näissä projekteissa lupaa hyvää jatkollekaan. Jos auto rakennetaan epätasaisessa prosessissa ja osia korjaillen jo valmistusvaiheessa, niin arvatenkin koko joukko ongelmia on tiedossa myös tien päällä.

Koko hanke on ainakin 1,5 vuotta myöhässä ja lopullinen totuus valmistumisesta vielä hämärän peitossa.

Olkiluoto-3 on kaiken hyvän lisäksi täysin uuden tyyppinen EPR laitos, jollaista ei vielä mihinkään muualle rakennettu.

Maahamme tehdään siis valtava teknologian testilaboratorio, jonka toiminnasta oikeassa tuotantokäytössä ei ole mitään takeita. Kyseessä on kuin palvelinohjelmisto, joka otetaan käyttöön, vaikka teknologian testaus oikeassa kokoluokassa puuttuu. Siis samaan peruslogiikkaan perustuu se Sampopankin verkkopalveluiden uudistamisen yhteydessä koettu massiivinen kompurointi.

Toivotaan - muuta ei insinöörien osaamisesta ja laskelmista huolimatta ole tarjolla - ettei tämä viides virhe käynnisty Sampo-luokan köhinällä.

Vielä vakavampi asia on oikeastaan se, että viimeistään tämän Olkiluoto-3:n pitäisi osoittaa yhteiskunnallisesti se, että ydinvoiman massiiviseen lisärakentamiseen ja energian tuhlaavaan käyttöön perustuva keskitetty energiastrategia on virhe. Sen voivat poliitikot korjata, jos vain haluavat. Teknologia ei ole esteenä.

Ei kommentteja: