maanantaina, heinäkuuta 07, 2008

Tuulia riittää

Saksassa aiotaa rakentaa vielä lisää tuulivoimaa. Sikäläinen hallitus suunnittelee 30 uuden tuulipuiston rakentamista Pohjanmerelle ja Itämerelle. Se tarkoittaa paria tuhatta uutta tuulimyllyä ja 11 000 megawattia sähköä. Uusiutuvilla energianlähteillä kuten tuuli- ja aurinkovoimalla Saksassa pyritään tuottamaan vuoteen 2020 mennessä 30 prosenttia energiasta. Hallitus on myös päättänyt olla perumatta aiempaa päätöstä sulkea 17 ydinvoimalaa vuoteen 2020 mennessä.

Kun muistetaan, että tekeillä olevan Olkiluoto 3-ydinreaktorin nettosähköteho on 1 600 MW, niin saksalaisten uudet tuulivoimasuunnitelmat tarkoittavat siten noin 7 vastaavan ydinvoimalan kokoista hanketta.

Saksalaiset siis eivät pelkästään pidättäydy uuden ydinvoiman rakentamisesta, vaan pudottavat myös olemassa olevaa pois. Lisäksi tuulivoiman osuus sähköntuotannosta kasvaa entistä merkittävämmäksi.

* * *

Miten ihmeessä meillä Suomessa menee poliittisille päätöksentekijöille läpi selitys, että vain ydinvoimalla voidaan hoitaa sähköhuoltoa? Saksan esimerkki osoittaa, että energiataloutta voidaan oikeasti ja aidosti hoitaa uusiutuvilla energiamuodoilla.

2 kommenttia:

Pisarat kirjoitti...

Joku väitti, että tuulivoimalan materiaaliin, rakentamiseen ja ylläpitoon menisi enemmän energiaa kuin mitä se käyttöaikanaan voi tuottaa ? Osaatko sanoa, onko vanhaa tietoa ?

Vaiheinen kirjoitti...

On joko ikivanhaa tietoa tai urbaani legenda. Tietääkseni tuulivoimala tuottaa elinkaarensa aikaisen energiankulutuksen noin 3-6 kuukaudessa. Energian kulutukseen on laskettu materiaalit ja kaikki mu. Teräksen tuottaminen vie eniten energiaa.