torstaina, heinäkuuta 31, 2008

Ympäri

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan lakimuutosta, joka sallisi poikien ympärileikkaukset silloin, kun sellaisen tekee lääkäri vanhempien toiveesta ja lapsen suostumuksella.

Kyse ei ole kuitenkaan lääketieteellisistä syistä tehtävistä leikkauksista, vaan uskonnollisten vaikuttimien vuoksi suoritettavista operaatioista. Näitä operaatioita esityksen mukaan ei tehtäisi veronmaksajien rahoilla ja lääkäreillä olisi oikeus kieltäytyä tekemästä ympärileikkausta.

Ympärileikkauksia tehdään jopa viikon ikäisille poikavauvoille. Miten ihmeessä viikon ikäinen tai reippaasti vanhempikaan pikkulapsi voi antaa mitään suostumusta silpoa itsensä syistä, joita hän ei ole missään tapauksessa valmis ymmärtämään?

Ympärileikkauksia päätyy nykyään myös poliisin tutkintaan. Uutisen mukaan tällä hetkellä tutkitaan kahtakin poikavauvojen ympärileikkausta törkeänä pahoinpitelynä.

On helppo yhtyä ihmettelyyn koko lakiehdotuksesta. Kun Suomessa lasten kuritusväkivalta kuten lyöminen on kiellettyä ja rangaistavaa, niin nyt halutaan tehdä lailliseksi törkeään pahoinpitelyyn rinnastettavissa oleva asia.

Uutisfilmissä sosiaali-ja terveysministeriön suunnalta esitetty perustelu siitä, että nyt halutaan tehdä lailliseksi käytäntö, joka on jatkunut Suomessa jo hyvin pitkään, ei ole moraalisesti kestävä. Yhteiskunta ei voi lähteä sille tielle, että lakaistaan moraalisesti kestämättömät asiat piiloon laillistamalla ne sen varjolla, että asiaa on harrastettu ties kuinka kauan. Tätä logiikkaa noudattaen ministeriö voisi ehdottaa myös prostituution laillistamista.

Jos kerran lainsäädännössä on tulkinnanvaraisuuksia, niin niiden selvittäminen on helppoa. Kielletään muusta kuin puhtaasti lääketieteellisesti syystä tehtävät ympärileikkaukset
yksiselitteisesti ja kokonaan.

2 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Olen samaa mieltä, että ympärileikkaukset tulisi kieltää Suomessa (ellei nyt satu olemaan jokin lääketieteellinen syy sellaiseen, mitä käytännössä ei ole). Minusta se (lapsen ympärileikkaus) sotii lapsen itsemääräämisoikeutta vastaan - eihän hän tosiaan voi valita eikä ole kykenevä ilmoittamaan tahtoaan asiasta.

Sen sijaan prostituutio pitäisi periaattessa sallia: Jokaisella on oikeus myydä OMAA kehoaan. En kannata paritusta enkä ihmiskauppaa, mutta jos esim. itse haluaisin myydä itseäni, niin minusta se on minun oikeus - omapahan on vartaloni.

Ei pidä käsittää tätä siten, että olisin aikeissa pistää lihallani ns. rahoiksi, mutta minusta omasta kehostaan määräämistä ei voi kieltää (ja siksipä sitä ei ole kiellettykään, mutta sen sijaan seksin ostaminen on kielletty).

Vaiheinen kirjoitti...

Totta. Ihmisellä pitää olla suvereniteetti omaan kehoonsa.

Yhteiskunnassa yleisesti on katsottu että yksilön suvereniteetti edellyttää myös tiettyä kypsyyttä ja siten täysikäisyyttä. Pieni lapsi ei voi tehdä esimerkiksi ympärileikkauksen suostumukseen tarvittavia moraalisia valintoja täysivaltaisesti.

Prostituutio on tässä mielessä hankala asia sillä myymisessä suvereniteetti käytännössä ei toteudu läheskään aina, osin parituksen vuoksi, osin muiden asiaan liittyvien sivuilmiöiden vuoksi.

Seksin ostamisen kieltäminen on osa pakettia ja ikäänkuin kolikon toinen puoli (jota ilman ei kolikkoakaan voi olla).

Ympärileikkaukset sotivat tuota itsemääräämisoikeutta vastaan, kuten myös tekee naisten immenkalvojen korjausleikkauksetkin uskonnollisista syistä, mistä oli eilisessä HS:ssä juttua.

Moraalisissa asioissa pitäisi olla looginen ja ministeriöstä kuululla lausunnolla voitaisiin ihan hyvin perustella myös nuo "neitsyyden varmistavat" turhat leikkaukset ja kenties koko joukon monta muutakin asiaa.