keskiviikkona, heinäkuuta 30, 2008

Jäätä

Pohjoisen napajään sulamista on seurattu tänä kesänä silmä kovana. Aiemmin arveltiin jopa, että koko napa jää saattaisi sulaa. Nyt arvio siitä, ettei näin käy on vahvistunut ja tilanne on nyt se, että tänä kesänä sulaminen on norjalaisen Nansenin tutkimuslaitoksen mukaan ollut hieman vähäisempää (NERSC) kuin viime vuonna.

Viime vuonna sulaminen oli erittäin voimakasta, mutta tänä kesänä pohjoisella napa-alueella on ollut viileämmät sääolot. Tutkijat arvioivat kuitenkin, että vuoteen 2030 mennessä koko napajää sulaa kesäaikaan kokonaan ilmastonmuutoksen

Eli isossa kuvassa suunta ei ole muuttunut ja trendi on edelleen sama, vaikka ennätyksiä joka kesä ei tehdäkään.

Huolta lisää se, että tutkijoiden mukaan jääpeitteet ovat kutistuneet sekä pohjoisen että eteläisen pallonpuoliskon napa-alueilla. Lisäksi napajäät lohkeilevat eli päivän uutiset tietävät kertoa, että pohjoisnapajäätiköstä on irronnut sekä viiden että neljäntoista neliökilometrin kokoiset jäälautat ilmeisesti viime viikon aikana.

Näitä ei voi kutsua rohkaiseviksi uutisiksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei voi ei, etenkään kun se lisääntynyt makean veden määrä merissä vaikuttaa niihin virtauksiin ja etenkin täällä Pohjolassa Golf-virtaan. (Tuli katsottua telkkaria maananatai-iltana...;) )

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Noiden sulaminen on seurauksiltaan aika monimutkainen prosessi. Golf-virran käyttäytyminen on yksi asia ja sitten on esimerkiksi maapallon heijastavuuden muutokset. Suuret ja maapallon mittakaavassa nopeat muutokset eivät lupaile helppoja aikoja.