Ilmastopakettia
YLE Uutisten mukaan EU:n valtionpäämiehet päätyivät huippukokouksessaan yksimielisesti siihen, että EU:n energia- ja ilmastopaketti pitää hyväksyä vielä tänä vuonna. Lisäksi tekeillä on kansainvälinen taloushuippukokous. Pörssikurssit ovat jatkaneet laskuaan.
Yksimielisyys energia- ja ilmastopaketista syntyi siten, että Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ilmoitti, että aikataulu on aikaisemmin yksimielisesti hyväksytty ja sen muuttaminen nyt olisi vaatinut niinikään yksimielisyyttä. Joten se siitä.
Tavoitteeksi on asetettu 20 %:n kasvihuonekaasupäästöjen vähennys vuoden 1990-tasosta vuoteen 2020 mennessä.
Helppoa ja venkoilematonta päätöksenteosta ei mitä ilmeisimmin tule. EU-maista Italia, Puola, Unkari, Bulgaria, Latvia, Liettua, Romania ja Slovakia ovat vaatineet, ettei puhtaampi teknologia ja uusiutuvat luonnonvarat saa maksaa liikaa. Päätösten estämiseksi on esitetty uhkauksia käyttää veto-oikeutta, ellei teollisuudelle ryhdytä korvaamaan päästörajoitusten kustannuksia.
Toinen puoli asiaa on se, minkä pääministeri Vanhanen (kesk.) sanoi YLE:lle eli EU on poliittisesti pistänyt pääomaa siihen, että maailmanlaajuinen ilmastosopimus saadaan aikaiseksi ja mikäli EU ei saa omaa pakettiaan hyväksytyksi, niin miten voidaan kuvitella, että laajempikaan sopimus syntyisi.
Uusi maailmanlaajuinen ilmastosopimus on tarkoitus solmia joulukuussa 2009 YK:n ilmastokonferenssissa Kööpenhaminassa.
Ilmeisesti eräille maille asiassa on jälleen kysymys rahasta ja siitä, että pitää päästä vetämään välistä eikä pyrkiä aktiivisesti tekemään eurooppalaista politiikkaa.
Kuvio EU:ssä näyttää tutulta. Kun itse unioni ja sen politiikka on joutunut tai joutumassa selkä seinää vasten, sen sisällä ryhdytään jakamaan rahaa tai valtaa uudestaan ja kaupankäynti on vauhdikasta. Ja lopulta päädytään johonkin epämääräiseen tai muuhun sopuun. Kuvio on näköjään hieman sama kuin eduskuntaan valittaisiin kunnanjohtajat päättämään tierummuista, ilman että ketään kiinnostaisi se, miten Suomi valtiona pärjäilee.
Mikäli EU lähtee vesittämään omia tavoitteitaan ja toimiaan, se vain tarkoittaa sitä, että asiaan pitää palata pikaisesti uudelleen. Tuo nyt esitetty tavoite 20 % vähennyksistä kun ei vielä nyky tietämyksen mukaan riitä mihinkään muutenkaan.
Sitä, että EU ryhtyisi aidosti ajamaan aidosti kokonaisvaltaista ilmastopoliittisen ajattelutavan muutosta ja kestävää kehitystä, saanemme odotella vielä pitkään. Toivottavasti ei liian pitkään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti