maanantaina, lokakuuta 27, 2008

Podcastit

Vaiheisella oli tuossa taannoin mahdollisuus kuunnella Henrik Anttosen esitystä podcasteista.

Podcasting ei ole mikään uusi ilmiö, mutta jotenkin onnistunut hieman kiertämään Vaiheisen kaiuttimet muutamaa säännöllistä poikkeusta lukuunottamatta. Eivät kiertele enää.

Podcastien tekeminen on periaatteessa yksinkertaista; äänitetään ohjelma, muutetaan mp3:ksi ja julkaistaan netissä. Toimivaa ja kunnollista podcastia ei tietenkään ihan noin yksikertaisesti saa aikaiseksi, vaan tekeminen vaatii hieman suunnittelua. Anttosen ideaa siteeraten, toimituksellisista kriteereistä on pidettävä kiinni ja tuotantoteknologian on oltava sen tasoista ettei se häiritse. Mitään studiolaitteita ei siis välttämättä tarvita.

Mikään ei estä ketä tahansa harjoittelemasta ja löytämästä omaa tyyliään. Netti jakelukanavana tälläkin sektorilla sallii kaikille kukille oman sijansa. Netin toiminnan logiikkaa on tietysti sekin, että käyttäjät valitsevat mitä kuuntelevat.

Muuten podcasteissa on kaikille avoin kanava auki ja tekemisen kannalta ei ole sinänsä rajoituksia miten pitkistä ohjelmia voi tehdä ja kuinka kauan niitä siten julkaisee.

Kuuntelijan kannalta podcastit ovat radio-ohjelmia, jotka voi ladata mihin tahansa mukaan ja kuunnella milloin haluaa. Kun ohjelmat on kuunneltu ne voi poistaa soittimesta tai vaikka tietokoneen kovalevyltä ellei sitten halua siellä niitä säilyttää.

Yksi pulma podcasteissa on lisenssointi ja tekijänoikeudet. Tekijän pitää päättää lisensseistä ja mahdollisesta maksuttomuudesta sekä ilmaista tahtonsa. Tekijänoikeuksia pitää kunnioittaa, mikä siis tarkoittaa muun muassa sitä, ettei musiikkia voi käyttää osana ohjelmia ellei siihen ole lupia tai musiikki ole vapaata.

Seuraavassa muutamia lähtöpaikkoja podcasteihin tutustumiseksi:

Podcastit.tv: Henrik Anttosen ansiokkaita podcastauksia vaikkapa avaruusasioista tai Jules Vernen kirjoista. Anttonen on tituleerattu myös Suomen tuotteliaimmaksi podcastaajaksi.

Podcasthakemisto: Hakemistossa on listattuna kotimaisia podcasteja. Listalta löytyy tuoreimpia podcasteja sekä ohjelmittain.

Radio Helsinki Podcasts
: Radio Helsingin vanhoja lähetyksiä podcastina. Esimerkiksi löytyy Njassan tekemä Laika & The Cosmonautsin haastattelu.

Sula Pinta: Podcast median uusista ulottuvuuksista. Yoe ja Tuija käsittelevät verkkoviestinnän kiinnostavimpia tuulia ja uutisia.

Yle Areenan Podcastit: Listalta löytyy lukuisia Ylen ohjelmia Metsäradiosta alkaen.

podcast.net music
: Musiikkia soittavia podcasteja.

Blogilista.fi:n podcast-blogit: Blogilistan podcast-hakusanalla haetut blogit.

YLE:n kansalaismediakatsaus
: Poimintoja viikon varrelta mielenkiintoisista blogeista. Henrik Anttosen toimittamaa ohjelmaa tämäkin.

Annoin muuten itseni ymmärtää, että Anttosen työsuhde YLE:een on päättymässä vuoden vaihteessa, joten mikähän mahtaa kansalaismediakatsauksen kohtalo olla?

* * *

Podcasteista saa virikkeellistä vaihtelua matkasoittimeen oli se sitten iPod tai mikä tahansa muu mp3-tiedostoja soittava soittopeli.

Podcastit ovat tutustumisen arvoinen matka kulttuurin kohtuullisen uuteen ilmenemismuotoon omine reuna-alueineen.

2 kommenttia:

henrik kirjoitti...

Hauska huomata että edes yhden käännynnäisen esitykseni tuotti. Itse kun olin aika pihalla sen esityksen suhteen kun en oikein tiennyt että mitä ja kenelle pitäisi puhua, mutta sen mainitsinkin esityksen alussanikin ettei vaan voisi epärehellisyydestä syyttää.

Mitä Kansalaismediakatsaukseen tulee niin jos todella käy niinkuin siltä näyttää, elikkä minua ei enää YLEn leivissä kaivata niin ohjelma loppuu varmasti siinä vaiheessa myös.

Vaiheinen kirjoitti...

Kyllä. Se oli ihan hyvä esitys asian perusteista ja pointeista.

YLE:n kannattaisi kyllä ajatella toisenkin kerran.