maanantaina, lokakuuta 20, 2008

3-5 vuotta kurimusta?

Pankeista alkanut talouskriisi alkaa heijastua hiljalleen myös reaalitalouteen. Vaikka pankkimaailma on rahoittumaan päin, talous ja osakemarkkinat hiipuvat. Kriisi kenties on vältetty isolla rahalla, mutta ongelmat eivät ole poistuneet.

Talouselämän US Equity Selection -osakerahaston salkunhoitaja Chace Brundige sanoo, että nyt on yli varojensa eläneiden amerikkalaisten kuluttajien muutettava tapansa. Paluuta tolkuttomalla velanotolla rahoitettavaan kuluttamiseen ja asumiseen ei ole. Tälle ei ole edes vaihtoehtoja, koska luotonanto on kiristynyt. Tämä vetää myös kuluttajat varovaisemmiksi.

Tapiola-ryhmän pääekonomisti Jari Järvinen arvioi, että taloudellinen ympäristö pysyy Yhdysvalloissa vaikeana 3-5 vuotta ja kasvu jää tuona aikana 0-2 prosenttiin.

Tämä näkyy koko maailmantaloudessa. Näin siksi, että Yhdysvaltain osuus maailman bruttokansantuotteesta on yhä reilut 20 prosenttia ja amerikkalaisten osuus maailman kulutuksesta 18 prosenttia. Kun amerikkalaiset eivät enää saa lainaa autojen ostamiseksi, se näkyy Aasian autotehtailla tai kun amerikkalaiset vähentävät lehtitilauksia, se näkyy paperitehtailla ja niin edelleen.

Samalla kun pankkien luotonanto kiristyy, myös investoijat vetävät suunnitelmiaan takaisin ja esimerkiksi Suomessa se tarkoittaa viennin heikkenemistä. Viimeksi tämän koki Metso, jonka historian suurin tilaus Brasiliasta meni jäihin.

Kaikki tämä tarkoittaa myös tuotannon supistuksia ja työpaikkojen vähentämistä. Esimerkiksi Cargotec on ilmoittanut yt-neuvotteluista, joissa vaakalaudalla on 300 työpaikkaa. Tällaisia uutisia on siis odotettavissa lisää.

Kansainvälisesti taantuma saattaa Kansainvälisen työjärjestön ILO:n pääjohtaja Juan Somavian mukaan tarkoittaa työttömien määrän kasvamista 20 miljoonalla ensi vuoden loppuun mennessä.

Inhimillisesti tämä tarkoittaa vaikeita aikoja ja murheita monelle. Ongelmia on luonnollisesti pyrittävä torjumaan, mutta nyt on syytä samalla tarkastella kuluttamisen ja talouden toimintaa sillä silmällä, että samoja virheitä ei enää toistettaisi.

Yksi avain asiassa on kestävän kehityksen perusperiaatteiden huomioiminen oikeasti.



Ei kommentteja: