torstaina, lokakuuta 02, 2008

Kaikuja vuosikymmenten takaa

Johanna Korhosen eiliset potkut ovat kirvoittaneet yhden jos toisen lausumaan asiasta näkemyksiä. Ihan hyvä niin, sillä asiassa on selviä yksilön oikeuksiin liittyviä piirteitä. Itse Tasavallan presidentti Tarja Halonen hämmästeli HS:ssä asiaa. YLE Uutisten mukaan asiaan liittyvät perusperiaatteet käytiin läpi myös eduskunnassa.

Päivän pohjat sanoi kuitenkin Lapin Kansan nykyinen päätoimittaja Heikki Tuomi-Nikula YLE Uutisissa. Hänen mukaansa Alma Median johto on tunaroinut Lapin Kansan päätoimittajan valinnassa eikä selvittänyt tarpeeksi tarkkaan Korhosen taustoja ennen valintaa.

Sitten hän sanoo YLE Uutisille jotain mikä pistää vähän miettimään asenteita:

"Minusta olisi aika erikoista, jos tässä olisi julkilesbo. Jokuhan voi olla kaappilesbo tai homo, niitähän on varmasti."
Ja hän jatkaa:
"Mutta jos puhutaan ihmisestä, joka edustaa Lapin Kansaa, niin kyse ei ole vain lehden, vaan koko maakunnan edustamisesta. Ja jos hän on julkisesti parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa, niin kaikki mitä hän kirjoittaa, peilautuu hyvin helposti sitä vasten, mikä hänen yksityissuhteensa on. Se voisi tuottaa vaikeuksia."
Tuomi-Nikulan puhe ei ole tältä vuosikymmeneltä, vaan jostain pimeästä yöstä. Hänen asenteellisuutensa osoittaa myös sen, että hän ei edes oikein taida olla perillä miten Lappi nykyisellään makaa. Millaisiksi ihmisiksi Tuomi-Nikula lappilaisia oikein luulee? Tai ihmisiä Lapin ulkopuolella?

Kuin todisteeksi Tuomi-Nikulan puheiden löperyydestä, hänen oma toimituksensa on tänään vaatinut Iltalehden mukaan Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanteen eroa. Toimitusosaston tietoon ei ole tullut mitään todellisia perusteita Korhosen työsuhteen purkamiseksi.

Alma Median hallitus on YLE Uutisten mukaan käsitellyt Telanteen asemaa ja todennut ettei luottamuspulaa ole eikä Telanne itse aio erota. Telanne itse sanoi, että Tuomi-Nikulan lausunto edusta Alma Median kantaa.

Tuomi-Nikulan lausuntojen kuvaamat asenteet ovat juuri niitä, jotka uusintavat ja ylläpitävät seksuaalivähemmistöjä kohtaan yhteiskunnassamme esiintyvää syrjintää. Nuo asenteet ovat sekä vahingollisia asenneilmastolle, että häpeäksi esittäjälleen.

Luulisi kokeneen päätoimittajan osaavan harkita paremmin sanomisensa.

Ei kommentteja: