perjantaina, lokakuuta 03, 2008

Valehtelu

Alma Median irtisanomissotku on edennyt päivän mittaan uudelle tasolle. Johanna Korhosen potkut Lapin Kansan päätoimittajuudesta ja Alma Median homofobiset asenteet ovat irtaantuneet toisistaan. Kansalaiset ja kuluttajat reagoivat jälkimmäiseen voimakkaasti tukien samalla Korhosta.

Alma Median näkökulmasta kyse ei enää ole Korhosesta, vaan koko yhtiön maineesta. Tilanteen eskaloitumiseen on vaikuttanut erityisesti Alma Median johdon oma toiminta.

Koska päivän meno kerrattu monissa paikoissa, niin pelkällä otsikkolistauksella tilanne selviää:

Pelin henki on se, että Alma Median johto on kompuroinut tilanteesta toiseen ja selittämisellä ei ole mitään rajaa. Samaan aikaan kansalaiset ovat intoutuneet asiasta. Alma Median esittämä ajattelutapa ei kelpaa kuten eivät myöskään Alma Median johdon

Otetaan tähän yksi mainitsemisen arvoinen kansalaismediakommentti. Kari Haakana on kaivanut esiin edelläkin esitetyssä jutussa esiintyneen Kirkkoherran taustajärjestöistä ja Alma Mediasta keskinäisen rahallisen yhteyden. Lestadiolaiskirkot teettävät painotöitä Lapin Kansalla.

Facebookissa ryhmässä "Seksuaalista syrjintää vastaan: Älä osta Alma Medialta." oli eilen noin 2600 jäsentä. Nyt jäseniä on jo lähes 4200. Toisessa ryhmässä nimeltään "Alma Media boikottiin Johanna Korhosen potkujen takia!!" jäseniä on nyt yli 5800. Molempien ryhmien jäsenmäärät nousevat jyrkästi ja ihmiset irtisanovat tilauksiaan. Lähes 1700 henkilöä on allekirjoittanut adressin "Alma Media boikottiin syrjinnän vuoksi - Tapaus Johanna Korhonen".

Nuo lukemat ovat jo suuria suomalaisittain. Jos ne todella vaikuttavat esimerkiksi tilausmääriin, niin mikäli kyse on esimerkiksi vanhoillisten uskontopiirien tilausten irtisanomisilla pelottelusta uuden päätoimittajan perhemuodon vuoksi, Alma Median olisi liiketoiminnallisesta näkökulmasta katsottuna kannattanut valita lestadiolaisten tilausten irtisanominen. Nyt asia on käymässä Alma Medialle paljon kalliimmaksi myös pitemmällä aikavälillä.

Päivän selitykset ovat siis jatkaneet eilistä ontumisen linjaa. Yhä selvemmin näyttää siltä, että Korhonen on alunperinkin ollut oikeassa ja Alma median johto ei pääse itse aiheuttamastaan kierteestä eroon. Totuus ei selviä mediassa, mutta media myös paljastaa osia totuudesta. niin on nytkin käymässä.

En ryhdy ennustajaksi, mutta ihmettelen, jos Alma Median toimitusjohtaja Kai Telanne on tehtävässään vielä vuoden päästä.

6 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Kyllä Telanteen lähtölaskenta on jo käynnissä.

Vaiheinen kirjoitti...

Ei ehkä edes ihme tuon esityksen jälkeen. Itse hän on tilanteensa aiheuttanut ihan riippumatta siitä mitä siellä tyähaastatteluissa on puhuttu.

Hölmöintä on se, että selitys vain jatkuu ja jatkuu. Muuttuuko tarina matkalla, siitäkään ei enää ole mitään selkoa.

Elegia kirjoitti...

Kyllä se tarina ehtii vielä muuttua (Telanteen taholta ainakin) - onhan se muuttunut tähänkin mennessä.

Aamulehti (Alma Median)otsikoi aihetta jokin aika sitten tyyliin KAKSI TOTUUTTA.

Hesarin kolumnissa ihmeteltiin tänään, että miten niin kaksi totuutta. Eiköhän tällaisessa tapauksessa totuuksia ole vain yksi. Myös Ilta-Lehti uutisoi aiheesta neutraalisti vain STT:n uutisia siteeraten.

Anonyymi kirjoitti...

Maailmalla puhutaan suomesta, kyllä nyt nyt imagotyöryhmällä riittää päänvaivaa. Turun Sanomilla on myös neutraali linja, mutta selkeästi sellainen asenne että työsyrjintää ei pidä lakaista maton alle.

TS:n pienessä jutussa sanotaan, että "aika moni on sitä mieltä, että jos Telanne olisi nainen, hän olisi jo saanut kenkää - täysin riippumatta puolison sukupuolesta".

Vaikutta myös vähän siltä, että Telanteella ei ole kollegojensa keskuudessa kovinkaan montaa puolustajaa.

Vaiheinen kirjoitti...

Elegia,
Tarinat näköjään ovat vaihelleet, mutta oikeudne kautta siihen kaiketi tulee sitten jotain selkoa. Tosin totuutta sekän prosessi ei välttämättä selvitä. Totuuksia lienee vain yksi, mutta mikä? Tosin tässä asiassa on nyt kaksi erilaista näkökulmaa. Alma Media kaiketi viittaa ihan juridisiin seikkoihin sopimuksista sun muusta, kun taas tosiasialliset syytä ovat toisaalla.

Hirlii,
Niinpä. Tuossa on muuten pointti eli Telanteen asema on vähän sellainen, että muilta lehtitaloilta tukea on turha hakea ja jos Alma Median toimitusjohtajana olisi nainen, hänen jakkaransa ei olisi niinkään tukevasti pystyssä.

Keskustelu tästä ei ole ensinkään turhaa.

Vaiheinen kirjoitti...

Ainiin, se imagotyöryhmä.

Olen sitä mieltä, että koko työryhmä on jotakuinkin kummallinen kuropsiteetti, jolla ei Suomen maailmanmainetta muuteta. Teot ja asenteet muokkaavat sitä. Enemmän me näymme nyt maailmalla esimerkiksi koulusurmien ja tällaisen työsyrjinnän vuoksi kuin minkään työryhmän tulevien tuotosten kautta.

Eikä se kuva maailmalla nyt taida olla ihan niin dynaaminen, kuin haluamme uskotella.