torstaina, lokakuuta 30, 2008

Ilmastoihmettelyä

Uutisen mukaan tutkijat ovat ihmeissään ilmakehän nopeasti nousseista metaanipitoisuuksista. Pitoisuudet ovat nousseet viime vuonna reippaasti, kun ennen sitä ne pysyivät varsin vakaina kymmenisen vuotta. Tutkijat eivät osaa toistaiseksi selittää ilmiötä.

Teollistumista edeltäneeseen aikaan nähden pitoisuudet ovat yli kolminkertaistuneet, kertoo MIT:n tutkimus.

Yksi yllättävä piirre tuloksissa on se, että kohonneita pitoisuuksia on havaittu samaan aikaan lähes kaikkialla maapallolla. Normaalisti kestää noin vuoden ennen kuin pohjoiselta pallonpuoliskolta vapautunut kaasu kulkeutuu sekoittuen ilmakehässä eteläiselle pallonpuoliskolle.

Yksi selitys asialle saattaa löytyä Sipeariasta ja sen lämpimimistä olosuhteista vuonna 2007, jolloin metaania olisi päässyt ilmakehään sulaneesta maaperästä. Vielä ei kuitenkaan ole selvää kuinka metaani olisi päässyt leviämään sieltä eteläiselle pallonpuoliskolle.

Toinen mahdollinen selitys ainakin osittain perustuu siihen, että metaanin hajoaminen reagoimalla hydroksyyliradikaalien hajoaminen hydroksyyliradikaaleiksi kanssa olisi vähentynyt. Tähän kuitenkin liittyy eräitä varauksia. Syy voi olla useammassa tekijässä yhtäaikaa.

Tutkijat eivät vielä mosaa sanoa onko metaanipitoisuuden nouseminen pitkäaikaisempi trendi vain vain yksittäinen tapahtuma.

Metaanin lisääntyminen ilmakehässä on huono uutinen, sillä kyseessä on kasvihuonekaasu, jonka GWP-indeksi 100 tarkastelujaksolla on 25 eli kyseessä on 25 kertaa niin haitallinen kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi.

* * *

Tämä on jälleen huolestuttava uutinen, joka korostaa ja alleviivaa paksulla viivalla sitä, että aika on loppumassa.

Huolestuttavin riski on se, että lämpötila nousee sen verran, että esimerkiksi Siperian ikirouta alkaa pysyvästi sulaa ja kuljettaa lämmintä vettä merialueille, missä sijaitsevat metaaniklatraatit pääsevät sulamaan vapauttaen runsaasti metaania ilmaan ja samalla aiheuttaen yhä kiihtyvää lämpenemistä.

Silloin tilanne uhkaa riistäytyä kokonaan käsistä ja ihmiskunnan heiveröiset toimet hiilidioksidin kanssa ovat kokolailla merkityksettömiä.

EDIT 3.11.2008:
Korjattu metaanin ja hydroksyyliradikaalien välisten reaktioiden mekanismi. Kts. kommentit tai viitatti MIT:n tutkimus.

4 kommenttia:

Katzoja kirjoitti...

Luulenpa minäkin, että katkaisija on jo kääntynyt.

Vaiheinen kirjoitti...

Niinpä. Uudet tutkimukset ovat viimeaikoina olleen lähes järjestelmällisesti aikaisempia pahaenteisempiä ja ennakoivat yhä vähemmän aikaa oikeille päätöksille.

Oikeasti asioista olisi pitänyt päätää jo aikoja sitten. Tietoa on ollut käytettävissä pitempään.

Anonyymi kirjoitti...

"..metaanin hajoaminen hydroksyyliradikaaleiksi.."

Pieni korjaus, metaani ei hajoa hydroksyyliradikaaleksi, vaan radikaalit hajottavat metaania.

Se on totta, että hydroksyyliradikaaleja syntyy ilmakehässä rajallinen määrä, ja jossain vaiheessa niiden ilmakehää puhdistava vaikutus alkaa hyytyä.

Onko jo myöhäistä vai ei, sitä ei tiedä kukaan. Parkymmentä vuotta on nyt kumminkin tuhlattu aikaa sen ihmettelemiseen, eikä yhtä ainoaa suurimittaista päästöjä vähentävää toimenpidettä ole maailmassa tehty. Tästä on kiittäminen ainakin: 1)politiikkaa, 2)markkinataloutta, joka ei välitä ilmastosta koska sitä ei ole hinnoiteltu, 3)ns. denialisteja, ilmastoskeptikoita ja muita änkyröitä, joiden mielestä kaikki on ihan hyvin eikä mitään tarvitse tehdä.

Vaiheinen kirjoitti...

Totta. Kiitos huomautuksesta ja korjauksesta. Kyse on tosiaan alkuperäisenkin tekstin mukaan siitä, että metaani reagoi noiden ryhmien kanssa.

Olen samaa mieltä siitä, että nykytilanteesta saamme kiittää politiikkaa, joka ei ole katsonut asiakseen reagoida asioihin, vaikka perusasiat ovat olleet tiedossa jo pitkään. Perinteinen vetkutteluselitys on ollut esimerkiksi se, että pitää saada lisää tietoa tai "lopullinen varmuus".

Samaa mieltä myös siitä, että markkinamekanismien on annettu mellastaa kuin siat pellossa eli ilmastolle ei ole annettu tuotannossa hintaa tai markkinoita ei ole pyritty olemassa olevien keinoin ohjaamaan (kuten on iät ajat ohjailtu moneessa muussa suhteessa, huomautus niille, jotka alkavat nähdä tässä jotain "sosialismia", joka sekin on ollut takavuosina ympäristöasioiden kohdalla tyypillinen leimakirves).

Sekään ei ole yllätys, että ole samaa mieltä siitä, että nuo denialistit jne. ovat aiheuttaneet valtaisia taloudellisia ja ympäristöllisiä vahinkoja päästessään estämään politiikan ja toiminnan suunnan muutoksen. Änkyrät ovat pyrkineet pikavoittoihin ja saaneet ne. Kohta on laskun maksamisen aika. Mahtavatkohan änkyrät olla silloin paikalla? Tuskin, koska yleensä vetäytyvät muihin maisemiin silloin...

Jotta ympyrä saadaan täydelliseksi, niin on syytäottaa mukaan myös meidät äänestäjätä, kuluttajat ja kansalaiset. Me olemme myös jättäneet vaatimatta toimia ja omilla kulutusvalinnoillamme antaneet signaaleja. Tosin tarjonnan ja kysynnän tasapainottelussa emme ole aidosti edes voineet tehdä kestävämpiä ratkaisuja, mikä yksilön puolustukseksi sanottakoon.