perjantaina, lokakuuta 17, 2008

Positiivisia asesignaaleja

Eipäs unohdeta asekieltoasiaa.

Kauhajoen ja Jokelan tragedioiden saattelemana on sisäasiainministeriö valmistelemassa aselakien tiukentamista. Valmistelussa pohditaan aseluvan hakijoiden terveystietojen saamista sekä käsiaseiden luvansaannin rajoittamista.

Poliittisella tasolla on päädytty niinikään ajattelemaan, että jotkin käsiaseet saatetaan kieltää kokonaan ja hallitus on yksimielisesti sitä mieltä, että nykyinen aselaki on aivan liian liberaali.

Verkossa on ollut kirkkonummelaisen Jan Baden adressi, jossa vaaditaan käsiaseiden täysikieltoa kansalaisille. Adressin on käynyt allekirjoittamassa myös konkaripoliitikot Elisabeth Rehn (r.) ja Harri Holkeri (kok.). He katsovat, että alle 600-millistä käsiasetta saisivat kantaa vain viranomaiset, jotka tarvitsevat asetta työssään. Kannattaa muistaa, että sekä Rehn, että Holkeriovat työskennelleet myös maailman väkivaltaisemmissa kohteissa, kuten Balkanilla, joten näkökulmaa luulisi heillä riittävän.

Viisarit osoittavat siis asiassa myönteiseen suuntaan ja aselakeihin saatetaan saada aikaiseksi selkeitä tiukennuksia ja kieltoja käsiaseille. Baden adressin mukainen täyskielto olisi yksiselitteisin ja kaikista yksinkertaisin tapa hoitaa koko asia.

Kiellon vesittämispyrkimykset joillakin urheilija-tai harrastajaperusteluilla olisi vain läpinäkyvää tekosyiden keksimistä, sillä nämä molemmat asiat ovat hoidettavissa erilaisin järjestelyin tai täysin toissijaisia suhteessa siihen pahaan, mitä kadulla irrallaan olevat käsiaseet saattavat saada aikaiseksi.

Sekään ei ole kestävä perustelu välttää kieltoa, että sen avulla kaikkia aseita ei kuitenkaan saada pois ja että aseita kaupattaisiin pimeästi. Niitä aseita kaupataan jo nyt pimeästi ja irrallaan on suuri määrä aseita, joihin ei ole mitään lupia. Täysikielto poistaisi tulkintaongelmia ja samalla myös tarpeita tehdä terveysselvityksiä ja muuta sellaista.

Kiellon lisäksi on syytä nostaa aselupien hinnat nykyisestä taskurahatasosta sellaiselle tasolle, että luvan hankkimista ei ajatella "huvin vuoksi". Nykyisin kun esimerkiksi ajokortin hankkiminen on moninkerroin vaikeampaa ja huomattavan paljon kalliimpaa kuin aseluvan saaminen.

Kansalaisten aselupien saamisen ehdoksi voisi pistää samanlaisen "ajokortin" suorittamisen kuin tieliikenteen kohdalla. Ensin muutama kymmenen tuntia teoriaa ja sitten ampumarataharjoittelua valvoituissa oloissa tarpeeksi ja vasta sitten pääsee testiin. Näitä kursseja pitää ja testejä järjestää rekisteröidyt ampumaurheiluseurat. Samalla tietysti nämä seurat antaisivat lausuntonsa lupaviranomaiselle koulutuksen ja kokeiden perusteella. Ja tietysti tämä kaikki tehtäisiin sen aseluvan hakijan kustannuksella, jolloin seurat saisivat myös toiminnasta tuloja.

On aikalailla väärin olettaa, että kaikki armeijan käyneet osaisivat käsitellä siviilissä aseita. Tästä on nyt näyttöjä.

Luonnollisesti tuo edellä kerrotukin vain niiden aseiden kohdalla, joita ei kielletä kokonaan, ja niille henkilöille, joilla ei ammattinsa puolesta (poliisi, armeija) ole vastaavaa valmennusta.

On siis vaikea keksiä yhtään älyllistä perustetta, miksi käsiaseita ei tavallisilta kansalaisilta kiellettäisi kokonaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täysin samaa mieltä! Missä se adressi on... Yleensä en niitä harrastele, mutta tätä voi jo miettiä.

Vaiheinen kirjoitti...

Se adressi taisi mennä jo kiinni. Olisikohan ollut siellä adressit.com:ssa.

Vaikka nyt asepolitiikan kiristämisessä nyt näkyy positiivisia oireita, niin on ihan varmaa, että jostain nousee voimia, jotka haluavat jarruttaa koko asiaa ja samalla vesittää kaiken.

Siksi tätä ei nyt saa vaan unohtaa.