torstaina, lokakuuta 09, 2008

Perheyrittämistä

London PrideSamaa näkökulmaa, mitä kellontekijöiden kilta ja Clockmakers' Museum taitavine käsityönäytteineen edustaa, voi lähestyä myös toisesta näkökulmasta.

Fuller Smith & Turner Plc on perheyritys, on ollut sitä jo vuodesta 1845 ja ilmeisesti aikoo olla yhä edelleenkin, vaikka onkin julkisesti listattu perheyritys. 70 % osakkeista on yhä edelleen perustajaperheiden hallussa ja perheiden edustajat istuvat vahvasti yhtiön johdossa.

Yhtiöllä on Lontoon alueella Chiswickissä, Thamesin rannalla, Griffin Brewery-panimo, missä tehdään Fuller's-brandin alla real ale-oluita. Samalla paikalla on tehty olutta yli 350 vuotta. Yhtiöllä on sen lisäksi myös 360 pubia ja 6 hotellia eteläisessä Englannissa.

Panimolle pääsee myös vierailemaan. Panimokierros maksaa 10 puntaa ja sisältää yhtiön tuotteiden maistajaiset. Kierroksella käydään läpi niin oluen tekemisen historiaa kuin Fuller'sinkin historiaa ja toimintaperiaatteita. Panimolla kuljetaan ale-oluen tekemisen vaiheet läpi maltaan, humalan ja hiivan käsittelystä aina oluen pakkaamiseen.

Vaikka itse panimo ja oluen tuotantoprosessi onkin aikojen saatossa modernisoitu, on panimon tiloihin jätetty eri paikkoihin pala historiaa jäljelle. Kaikkea vanhaa ei ole poistettu paikaltaan ja tuhottu uuden teknologian tieltä. Se antaa kuvaa siitä ylpeydestä, jolla yhtiö tuotteitaan tuntuu tekevän ja myyvän.

Köynnös Griffin BreweryssäEsimerkiksi panimossa on jäljellä vanhin kuparipannu, jossa olutta tehtiin yli 160 vuotta, josta valtaosa lämmittäen sitä hiilillä. Historiaa edustaa sekin, että panimon pihalla on rakennuksen seinää vasten oppaan selostuksen mukaan Englannin vanhin viiniköynnös. Ikä ja tarkka lajike jäi vauhdissa selvittämättä, mutta silminähden vanhasta kasvista puhumme.

Fuller'sin oluissa ei käytetä ainakaan esittelyn mukaan keinotekoisia lisäaineita, vaan ainoastaan luonnon antimia. Valtaosa raaka-aineista saadaan englannista, vaikka jotakin joudutaan tuomaan erikoisempia laatuja varten ulkomailta. Laaduntarkkailua tehdään jatkuvasti ja tuotteen laatua kontrolloidaan. Yhtiö ei edes pyri jättimäisiin tuotantomääriin, vaan hyvään laatuun.

Tuotteet eivät ole pubissa niitä kaikista halvimpia, mutta hinnaltaan yhä edelleen järkevällä tasolla. Oma pubiketju takaa jakeluväylän myös kuluttajille asti, joten menekki arvattavasti on kohdallaan.

Fuller'sin toiminnassa tuntuu olevan paljon sellaisia kestävän liiketoiminnan elementtejä, joista tämän päivän ahneuksissaan perinteikkäitä pankkeja nurin saaneiden liikemiesten ja muiden sähläreiden kannattaisi ottaa oppia.

Jos pystyy sukupolvelta toiselle välittämään oman toimintansa jäljet ja yrityksen, siitä on syytä olla ylpeä. Ja sitä perinnettä on hyvä pitää yllä sekä siirtää edelleen. Siihen vaan ei kuulu sellainen höntyily, mitä päivän pörssissä olemme saaneet nähdä.


(Ylemmässä kuvassa tarkkaillaan London Pride-oluen laatua ja alemmassa panimon pihalta löytyvä ikivanha köynnös, kuvien lähde: Vaiheinen).

Ei kommentteja: