keskiviikkona, lokakuuta 01, 2008

Kuolleet meret

Tuoreen tutkimuksen mukaan elottomien, hapenpuutteesta kärsivien merialueiden määrä kasvaa huimaa vauhtia. Tutkimuksen mukaan saasteiden elottomiksi pilaamia merivyöhykkeitä on maailmassa jo yli 140, kun vielä 1970-luvulla niitä ei ollut lähes lainkaan.

Vähähappisten alueiden määrä kasvaa viiden prosentin vuosivauhtia, mikä uhkaa rannikkoalueiden ekosysteemejä kaikkialla maailmassa. Ongelma koskettaa myös kala-ja äyriäiskantoja merialueilla.

Ilmastonmuutos ei tuo tähänkään ongelmaan muita kuin huonoja uutisia eli hapettomuus nopeutuu, sillä happi liukenee veteen viileässä paremmin.

Meret voivat huonosti ja pahoinvointi vain lisääntyy. Kalakannat ovat kovaa vauhtia hiipumassa ja liikakalastus on edelleen käynnissä. Merien ongelma on hiljalleen kriisiytymässä ellei se ole vielä sitä tehnyt. Tämäkään ongelma ei ole paikallinen, "jonkun muun ongelma", vaan koskettaa vahvasti koko globaalia yhteisöä.

Näin jo siitä yksinkertaisesta syystä, että merillä on ihmiskunnan ruokahuollossa erittäin merkittävä osa.

Tämäkään ongelma ei ole riippumatonta siitä kuinka paljon me maapallon resursseja kulutamme ja mihin jätteemme työnnämme.

Ei kommentteja: