torstaina, lokakuuta 30, 2008

Yhteistyöalueen vaihto

Ylen Länsi-Uudenmaan uutisten pikkustoori kertoi aamulla, että Siuntion kirjasto haluaa liittyä Lohjan seudun kirjastoverkostoon.

Uutisessa sinänsä ei kuulosta olevan mitään kummallista. Organisaatiolaatikoiden siirtelemisestä asiassa tuntuu olevan kyse. Uutisen kertoma perustelu muutokselle kuitenkin kertoo jotain ajastamme.

Perustelu uutisen mukaan on se, että Siuntion kirjaston henkilökunta pitää nykyistä Raaseporin, Inkoon ja Hangon kirjastojen yhteistyöalueen käytössä olevaa tietojärjestelmää epäkäytännöllisenä. Lohjan seudun järjestelmä olisi kirjaston henkilökunnan mielestä halvempi ja helpompi käyttää. Uutisen mukaan henkilökunta laskee, että 16000 euron muutoksesta syntyvä säästö olisi kuluja suurempi.

Yleensä organisaatiot investoivat tietojärjestelmiin eivätkä muuta organisaatiotaan siksi, että saisivat uuden ja kenties paremman tietojärjestelmän käyttöönsä.

Riippumatta idean taustalla mahdollisesti olevasta kokonaisuudesta tai itse tietojärjestelmistä, uutinen kuulostaa kielii siitä, tietojärjestelmillä on merkitystä työhyvinvoinnille jopa enemmän kuin organisaatiokaavioilla. Tätä ei voine pitää enää uutisena, mutta yllättävän harvoin se tulee näin selvästi esille.

Tosiasiassa uudella tietojärjestelmällä saattaisi olla kirjaston toiminnalle suurempi merkitys kuin pelkät säästöt, sillä työn tehostuminen ja laadun paraneminen ovat seurausta työhyvinvoinnin ja -motivaation paranemisesta. Käytännölliset ja käytettävät tietojärjestelmät tekevät joskus työn tekemisestä yksinkertaisesti hauskempaa ja siitä hyötyy koko työyhteisö.

Ehdotus kertoo myös siitä, että yhä useammin tietojärjestelmillä on organisaatioiden toiminnalle aidosti suurempi merkitys kuin muodollisilla rajoilla. Hallinnolliset rajat eivät ole enää rikkomattomia ja pyhiä, vaan työn tekemisen käytännöllisyyden vuoksi, niitä ollaan valmiita muuttamaan tai rikkomaan.

Voihan tietysti olla, että ehdotuksen taustalla on muutakin mitä uutinen ei kerro.

Ei kommentteja: