keskiviikkona, lokakuuta 08, 2008

Kurssit

Talousmyllerrys jatkuu ja omaisuudet vaihtavat omistajaansa. Kun kurssit putoavat niin rajusti kuin nyt on jo tapahtunut siirtyy aina jotain tulevaa taloudellista menestystä taskusta toiseen. Kurssien alamäki näyttää vain jatkuvan eikä käänteestä ole vielä oikeasti mitään tietoa.

Yksi kurimukseen joutunut valtakunta on Islanti. Sen pankit ovat päätyneet valtion syliin ja nyt näiden pankkien hankkimat omaisuudet esimerkiksi Sampo-konsernissa (se vakuutusyhtiö) ja Elisassa ovat menossa myyntiin. DNA on nähnyt siis tilaisuutensa ja pyrkii saamaan osakkeet haltuunsa, jotta voisi yhdistyä Elisan kanssa.

Islannin pankkien ongelmat heiluttelevat koko valtion menoa ja esimerkiksi Islannin kruunua ei kohta enää vaihdeta rahanvaihtopisteissä. Islantilaiset sijoitukset ovat muuten Iso-Britanniassa isompi juttu kuin Suomessa, sillä siellä esimerkiksi yksityishenkilöillä on ollut sijoituksia noissa nyt romahtamassa olevissa pankeissa.

Koko kriisin heijastusvaikutukset ovat vasta laajenemassa eli esimerkiksi saksalaiset autonvalmistajat joutuvat supistamaan tuotantoa ja se tarkoittaa tietysti työttömyyslukujen kasvua. Se taas johtaa julkisen talouden menojen kasvuun ja niin edelleen.

Suomessa vakuutetaan, että Suomi kestää finanssikriisin iskut. Hyvä niin ja toivottavasti väite pitää paikkansa. Asuntojen hintoihin odotetaan meilläkin pudotuksia ja se tietysti kurittaa asunoonvaihtajia sekä leikkaa omaisuuksien arvoja. Talletussuojan tason korottamisesta on tehty EU-tason päätökset ja periaatteessa asia on ihan hyvä, vaikka kyse on vain yhdestä osasta isossa kokonaisuudessa.

On kuitenkin harhaa, että olisimme jotenkin erityisen suojassa täällä Suomessa, siksi että taloutemme nyt on ihan erilaisessa kunnossa kuin edellisen laman aikana. Näin siksi, että toisin kuin aikaisemmin, nyt esimerkiksi pankkisektorimme on huomattavan paljon kansainvälisemmissä käsissä. Nythän jo tiedetään, että esimerkiksi tanskalaisomistuksessa oleva Sampo Pankin emo Danske Bank on antanut tulosvaroituksia luottotappioiden vuoksi.

Tilanne on siis päällä edelleen. Isoille yhtiöille saadaan uusia omistajia ja rakenteita laitetaan uusiksi. On aika selvää, että tämä talousmyllerrys ei ole ohi viikoissa, vaan selvästi pitemmällä aikavälillä. Opitaanko tällä kertaa mitään, se nähdään sitten huomattavasti myöhemmin.


PS. Palaan vielä Lontoo-aiheisiin, kunhan aika antaa myöten. Olisi parit miellyttävät museot ja kenties vähän jazzia tiedossa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jep, tähän maailmantilanteeseen tarvitaankin loppukevennyksiä ! =)

Hauska tutustua blogiisi, tulin Mari Koon kautta ja puhut täyttä asiaa.

*terveiset Pariisista*

Vaiheinen kirjoitti...

Kevennyksiä tarvitaan, ne ovat aina paikallaan. Kiitos kommenteista ja terveisistä. Näyttääpä maurelita.com:ssakin oleva hulinaa ja huisketta hetkittäin :-)