lauantaina, lokakuuta 04, 2008

Kuunneltuja posteja

Kävin tänään Lontoon tiedemuseossa. Ajatus oli käydä katsomassa museon horologista kokoelmaa ja esimerkiksi arviolta vuodelta 600 eaa. olevaa merkhetiä tai vuodelta 1392 olevaa Wellsin katedraalista museoon siirrettyä vaakatasauskelloa. Whitrown kirja väittää noiden olevan siellä ja muutenkin po. museon kokoelmat ovat horologian puolella kehuttuja.

Tietysti juuri se museon osastoista on parhaillaan remontissa ja siis suljettu. Se siis siitä.

Takaisku ei hirveästi masentanut, sillä museosta löytyy paljon muuta, kuten Apollo 10:n komentomoduuli, Charles Babbagen mekaanisia laskukoneen esiasteita 1800-luvun lopulta ja niin edelleen.

Erityisesti mieleen ja Mark Hansenin ja Ben Rubinin taideteos Listening Post. Se on yhdistelmä reaaliaikaisesti IRC:stä ja muista chateista poimittuja tekstinpätkiä 200 pienellä ruudulla esitettynä, tietokoneella luettuna ja Rubinin ambientmusiikkia. Olo pimeässä ja hyvällä äänentoistolla varustetussa tilassa oli kuin Matrixia katsoisi Kraftwerkin äänimaailmassa.

Hansenin ja Rubinin ideana on ollut uteliaisuudesta kysyä, miltä 100000 ihmisen chat kuulostaa. Toteutus ei ole sekamelskaa, vaan pysäyttävä tunne.

Eikä tämä maksanut mitään. Lontoossa on hienoja museoita ilman pääsymaksua vaikka kuinka. Niinpä tiedemuseossa olikin koko joukko nuorisoa ja lapsiperheitä. Useammasta suunnasta kuuli löytämisen ilon ja keskustelun ääniä.

Ehkä meilläkin voitaisiin tuosta jotain oppia?

* * *

Valitettavasti näin mobiilisti ei voi kommentteja kommentoida tai Lepiksen kohtaamaa OpenID-ongelmaa setviä. Koittakaa kestää, minkä tietysti teettekin.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Horologioi rauhassa :) Blogger korjasi itse itsensä. Menen orrelle mittaamaan aikaa jatkoja Londonista odotellessa :)

Almamaria kirjoitti...

Ihan totta, kannatan ilmaista sisäänpääsyä! En ole käynyt esim. Heurekassa juuri tämän rajattoman kiskonnan takia, sisäänpääsymaksut ovat aivan järkyttävät näyttelyihin ja planetaarionäytöksiin. Keksin helposti asioita, jotka voisivat maksaa enemmän tai hankkeita joihin ei kannata satsata (Tampereen tunneli...)!

Halo Efekti kirjoitti...

Kannatan ehdottomasti museoiden ilmaisuutta!

Horologiasta tulee äkkinäiselle herkästi mieleen että siihen tutustutaan ns. Punaisten Lyhtyjen Alueella eikä tiedemuseossa ;D

Timo Kyttä kirjoitti...

Vaimo just viettikin kummilikkansa kans just sun kans samaan aikaan viime to-su Lontoossa, mutta taisivat asettaa shoppailun museoiden edelle.

Vaiheinen kirjoitti...

Lepis,
No hyvä, että tämä osasi itse itseään korjaten toimia. Nyt on siis palattu takaisin. Kun en horologiasta mitään oikeasti ymmärrä, on ihan hienoa yrittää ottaa asiasta selvää. Tuohon tulee vielä jatkoja...

Almamaria,
Samoin. Lontoossa on iso joukko isompia ja pienempiä ilmaisia museoita, joita hoidetaan huolella ja rakkaudella. moni niistä ottaa vastaan lahjoituksia ja tietysti kun potentiaalinen asiakaskunta on riittävän iso, niin sellaisia on mahdollista saada. Niillä on oma merkityksensä kansakunnan muistin tallentamisessa, mutta myös sivistämisessä. Kannatuksen ilmaiset sisäänpääsyt saavat myös äältä.

Halo efekti,
Onhan se tietysti niinkin, että 'horologialla' (eng. horology) sanana on hiukka erilainen kaiku, mutta on se ihan oikea sana kuitenkin:-) Lainaa tuolta maailmalta tosin.

Timo,
Meikäläinen kävi Oxford streetillä, mutta vain levykaupoissa. Ja aika lyhyesti sittenkin. Siihen tavarataivaaseen ei meikäläinen osaa sukeltaa oikein mitenkään.

Kannatan enemmän museoita kuin shoppailua, kulttuurinautintona siis:-)