perjantaina, lokakuuta 17, 2008

Papukaijamerkit

Vaiheinen pistää kourallisen papukaijamerkkejä pääministeri Vanhaselle (kesk.) tämän aamuisesta YLEn aamu-TV:ssä esitetystä lausunnosta.

Vanhasen sanoi, että EU:n ilmastopaketista ei ole mitään syytä tinkiä menossa olevan finanssikriisin takia. Sen lisäksi hän sanoi uskovansa, että investoinnit ilmastoteknologiaan nostavat EU-maita taantumasta eikä päinvastoin.

Oikein. Ympäristönsuojelu voi tuoda työtä ja työpaikkoja ihmisille ja viedä myös taloutta kestävämmälle uralle. Kuten Vanhanen sanoi, ilmastoteknologia pitää nähdä mahdollisuutena ja investoida siihen.

Sen sijaan, kun Vanhanen sanoi pitävänsä Eurooppaa ilmastonmuutoksen vastaisen työn edelläkävijänä, hän ei kovin korkealle rimaa vielä nostanut. Siinä hän on oikeassa, että mikäli "Eurooppa tinkii ilmastotavoitteista tuuman, niin muut tinkii kymmenen tuumaa".

Ilmastonmuutos on myös mahdollisuus ja kuten tässäkin blogissa on aiemmin jo esitelty, se voi tuoda talouteen hyvinkin paljon elvyttäviä elementtejä ja samalla siirtää tuotantoa kestävämmälle pohjalle. On hyvin vanhanaikaista kuvitella, että ympäristönsuojelu tai ilmastonsuojelu olisivat pelkästään kuluerä, ne ovat meille monella tapaa hyvinvoinnin säilyttämisen mahdollisuuksia.

Miksi siis hukkaisimme tämänkin tilaisuuden?

Toisen kourallisen merkkejä Vaiheinen myöntää hetimiten, kun Vanhanen torppaa turhan lisäydinvoiman rakentamisen ja pitää huolen siitä, että Suomi EU-areenoilla myös ajaa nyt esitettyä näkemystä aidosti, eikä ryhdy enää vänkäämään silminnähden tyhmällä tavalla turvetta uusiutuvaksi luonnovaraksi.

Siitäkin jokunen merkki putoaa, jos Suomi ymmärtää katsoa ilmastoasioita koko EU:n mittakaavassa, eikä vain kansallisista etunäkökohdista käsin. Jonkun on annettava periksi nyt käsillä olevan ensimmäisen ja vaatimattoman askeleen ottamiseksi. Uusia askeleita on tulossa otettavaksi.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Laitappa minulta kans muutama papukaijan merkki mukaan :)

Halo Efekti kirjoitti...

Täältä pesee myös Matille papukaijamerkkejä jos Suomesta saadaan uusi Nokia uusiutuvan energian alalle ja pitämään Suomen pää pinnalla globalisaation ja ilmastonmuutoksen heittelyissä :)

Vaiheinen kirjoitti...

Laitetaan vaan. Merkkejähän meillä riittää, jos niitä hyviä tekojan löytyy:-)

Jos nyt liikemiehille, poliitikoille, yrittäjille ja talouselämän asiantuntijoille ei ole jo 90-luvulta alkaen käynyt selväksi, niin sanotaan se nyt sitten vielä kerran: ympäristöteknologia ja ympäristöä säästävä tuotanto on globaali megatrendi.

Se synnyttää työpaikkoja ja uutta taloutta.

On siis täysin käsittämättömän ihmeellistä, että Suomi katselee vain sivusta ja vinkuu uusien ydinvoimaloiden ja muun saastuttavan toiminnan perään. Uusille innovaatioille ja businekselle olisi nyt esimerkiksi ilmastotalkoissa tilaa vaikka kuinka ja esimerkiksi ydinvoima ei siihen koriin maailmalla kuulu.

Ilmeisesti Suomessa odotellaan sitä hetkeä, kun kestävään kehitykseen kääntyminen on ainoa mahdollisuus selvitä. odotteleminen on tyhmää, koska parhaat paikat varataan nyt.