perjantaina, tammikuuta 29, 2010

Vesihöyryn vaikutuksista

AAAS:n eli The American Association for the Advancement of Sciencen Science Expressissä julkaistu Susan Solomonin et. al. artikkeli kertoo siitä, että ilmakehän vesihöyryn määrä laski 2000-luvulla 10 %.

Tutkijat arvioivat, että vesihöyryn määrän aleneminen Maan pintalämpötilan nousussa 25 % hidastumisen vuosien 2000 ja 2009 välillä verrattuna siihen, paljonko lämpötila olisi noussut pelkästään kasvihuonekaasujen vaikutuksesta.

Ilmakehän vesihöyryn arvioidaan myös lisääntyneen vuosien 1980 ja 2000 välillä aiheuttaen lämpötilan nousuun 30 % lisäyksen 1990-luvulla verrattuna siihen, ettei tätä lisäystä olisi tapahtunut.

Tulokset vahvistavat käsitystä, että vesihöyryllä on merkittävä vaikutus ilmaston lämpenemiseen tai viilenemiseen, vaikka sen kaikki mekanismeja ilmakehässä ei tunneta.

(via Tiede)

* * *

Vesihöyryn vaikutukset eivät poista niitä ongelmia, jotka hiilidioksidi ja muut kasvihuonekaasut aiheuttava ilmastolle. Vesihöyryn elinikä ilmakehässä lasketaan päivissä, kun kasvuhuonekaasut pysyvät ilmakehässä vuosia.

Tulos, jonka mukaan vesihöyryn määrän aleneminen hidasti lämpötilan nousua 2000-luvulla, on sillä gtavalla hämmentävä, että jokunen päivä sitten raportoitiin NASAn tilastoista, joiden mukaan 2000-luvun ensimmäinen vuosikymmen oli nykyaikaisen mittaushistorian lämpimin.

Herää kysymys siitä, paljonko Maan lämpötila olisi noussut ilman vesihöyryn alentavaa vaikutusta? Lukemat olisivat siis voineet olla näkyvästi pahempia. Seuraava kysymys onkin se, mitä tapahtuu kun tai jos vesihöyryn määrä ilmakehässä kohoaa?

Ei kommentteja: