maanantaina, tammikuuta 11, 2010

Viestintä FRA:sta ollut riittävää?

Ruotsin armeijan radiotiedustelulla on ollut oikeusvakoilla maan rajat ylittävää tietoliikennettä viime joulukuun alusta. Suomessa viestintävirasto patisteli marraskuun lopulla teleyrityksiä tiedottamaan asiakkailleen ulkomailla toteutettaviin, suomalaisille asiakkaille tarjottaviin palveluihin kohdistuvista tietoturvauhkista.

Taloussanomat kertoi tuossa vuoden vaihteen tienoilla, että

"Viestintäviraston verkot ja turvallisuus -tulosalueen johtajan Timo Lehtimäen mukaan tiedottaminen ruotsalaisten harjoittamasta tietoliikenteen kuuntelusta on ollut riittävää."
Uutisen mukaan tavoitteena on ollut "maltillinen tiedotuksen lisääminen". Viestintävirastosta kerrotaan, että sen muistutuksen tarkoituksena ei ollut saada teleyrityksiä "meuhkaamaan" ruotsalaisten harjoittamasta tiedustelusta, vaan pikemminkin parantaa yleistä tietoisuutta siitä, miten tieto kulkee netissä.

Asiasta on Taloussanomien jutun mukaan ollut asiakaslehdissä, laskujen yhteydessä olevissa tiedotteissa ja verkkosivuilla. Eri teleyrityksillä on ollut erilaiset keinot käytössä.

Mielenkiintoista. Laskut ainakin tähän talouteen tulevat verkkopankin kautta ja niissä ei ole mitään tiedotteita. Tai jos on pienellä präntätty, niin sellaisia tuskin paljoa lueskellaan, mikäli laskun tiedot muuten ovat oikein (minkä kiinteähintaisessa laajakaistalaskussa näkee suoraan summasta).

Kuka muuten odottaa, että kuluttajat vierailevat teleoperaattoreiden verkkosivuilla lueskelemassa viikottain tiedotteita?

Haeskelemalla löytyy esimerkiksi Elisan sivuilta tiedote: "Tietoa Ruotsin signaalitiedustelua koskevan lain voimaantulosta Elisan asiakkaille", joka on päivätty 30.11. Tiedotteessa kerrotaan asiasta ja todetaan, että "Sähköisen viestinnän tietosuojalain mukaisesti asiakkaan tulee huolehtia riittävistä toimista liikesalaisuuksien osalta, kun niitä välitetään sähköisillä välineillä". Lisäksi viitataan ohjeiden osalta viestintäviraston vaatimattomiin ohjeisiin asiassa.

Soneralta löytyy päiväämätön tiedote asiakastuen puolelta, joka toteaa itse asian ja Elisan kaltaisten ohjeiden lisäksi, että "Lakimuutoksen merkittävin sisältö on suomalaisten asiakkaiden kannalta se, että Suomesta Ruotsiin ja Ruotsin kautta välitettävä, ulkomaille lähtevä tietoliikenne voi joutua jatkossa tiedustelutoiminnan piiriin".

Tätäkö viestintävirasto kutsuu riittäväksi? Näiden tiedotteiden sisältöjen perusteella hyvin harva (jos kukaan) tietää, mitä olisi mahdollista tehdä, jotta tuo Sonerankin mainitsema vakoilu olisi mahdollista kiertää. Viestintävirastoa ja siten myös operaattoreita paremmat ohjeet tarjoaa esimerkiksi hukkajukka.

Tiedotteet jossain verkkosivuilla on tietysti hyvä asia, mutta miten operaattori ajattelee sellaisen tavoittavan? Paperilaskun saajat ovat varmaan saaneet tiedotteensa, mutta luetaanko niitä sen enempää kuin asiakaslehtiäkään?

Samaan aikaan toisaalla. Operaattori X on lähettänyt marras-joulukuun aikana Vaiheisen sähköpostilaatikkoon parikin tiedotetta, joista toisessa kerrottiin muuttuneista palveluista ja toinen oli tyylipuhdas mainos (mainokset tulevat ihan pyytämättä ja tilaamatta). Olisikohan ollut liikaa pyydetty, jos samalla olisi pistetty tuosta FRA:sta tiedotetta mukaan?

Ongelma on tietysti siinä, että tästä asiasta tiedotusvastuun vierittäminen pelkästään operaattoreille ei ole kovinkaan suoraselkäistä. Kysehän on lopultakin siitä, että suomalaisten viestinnän luottamuksellisuus on uhattuna, eikä se ole pelkästään operaattoreiden asiakastiedotteiden asia, vaan viranomaisten olisi kannettava asiassa vastuunsa muutenkin kuin kertoilemalla yleisesti ja lähestulkoon filosofisella tasolla verkossa tapahtuvan viestinnän luottamuksellisuuden pulmista.

Taloussanomien jutussa kerrotaan vielä, että "Viranomaisten ja operaattoreiden mukaan kansalaisten kiinnostus asiaa kohtaan on ollut vaimeaa".

Varmasti on ollut, kun viestintä itse asiasta ja sen merkityksestä on ollut vähintäänkin vähäistä tai välinpitämätöntä.

Tilanne on sama kun kysyisi ministeriöiden virkamiehiltä, millaista kansalaisten kiinnostus tulevaa hallistusohjelmaa kohtaan on ollut? Vastaus varmaankin on se, että "vähäistä", "vaimeaa" tai "anteeksi, mitä kohtaan?".

Eipä reilut vuoden päästä edessä olevista hallitusneuvotteluista kukaan vielä ole kiinnostunut, vaikka hiljalleen puolueet ja muut toimijat keräilevät aineistojaan niitä varten sekä hiovat suunnitelmiaan siitä miten maa makaa vaalien jälkeiset 4 vuotta.

Kun ei viesti ja tiedota, niin eipä asioista kukaan voikaan olla kiinnostunut. Varmaan tällainen tilanne sopii Suomessa joillekin.

Tässä blogissa aiemmin tästä aiheesta kirjoitetut stoorit löytyvät FRA-tunnisteen alta.

Ei kommentteja: