lauantaina, marraskuuta 28, 2009

No nyt Viestintävirasto heräsi

Ruotsin FRA:n eli armeijan radiotiedustelun vakoiluoikeudet tulemava muutaman päivän päästä voimaan ja nyt Suomen Viestintäviraston on herännyt tiedottamaan teleyrityksille, että niillä
on velvollisuus tiedottaa asiakkailleen ulkomailla toteutettaviin, suomalaisille asiakkaille tarjottaviin palveluihin kohdistuvista tietoturvauhkista.

Tämä teleyritysten tiedotusvelvollisuus perustuu sähköisen viestinnän tietosuojalakiin. Onko joku saanut teleyrityksiltä mitään tietoa tästä aiheesta? Ainakaan tänne ei sellaista ole ilmaantunut mistään.

Viestintävirastolla itsellään on varsin suppea verkkosivusto sähköisen viestinnän suojaamisesta.

FRA:n vakoiluoikeudet tarkoittavat sitä, että valtaosa suomalaisten ulkomaille kohdistuvasta tietoliikenteestä on ruotsalaisten laillisesti vakoiltavissa.

Esimerkiksi se, että jokin sivusto on suomenkielinen ja suomenkielisessä osoitteessa ei tarkoita sitä, että se sijaitsisi Suomessa, vaan se voi aivan hyvin olla jossain muualla. Esimerkiksi sellainen varsin suosittu palvelu kuin suomi24.fi näyttää sijaitsevan Telian verkossa ja basefarm.net-domainissa. Se taas näyttäisi sijaitsevan Solnassa, Ruotsissa. Se taas takoittaa sitä, että mitä tahansa Suomesta tuolla suomi24.fi:ssä tehdään eli sähköpostitellaan, keskustellaan, nettideittaillaan ja niin edelleen, on Ruotsalaisten vakoiltavissa.

Suomessa julkishallinto on suhtautunut tähän FRA-asiaan ikäänkuin sitä ei olisi tai ikään kuin sillä ei olisi merkitystä. Se on täysin väärin arvioitu. Kun suomalaisten yksityisyyden suojaa murretaan vieraan valtion taholta ja Suomessa valtio käytännössä pistää päätään puskaan, niin se ei ole enää kovinkaan suoraselkäistä toimintaa.

FRA:n välttämiseksi on olemassa keinoja.

Aiheesta aiemmin tässä blogissa.

(via Piraattiliitto)

Ei kommentteja: