sunnuntaina, marraskuuta 29, 2009

Ydinpolttoaineista pulaa?

New Scientist-lehden verkkosivustolla kerrotaan, että ei ole mitenkään itsestään selvää, että ydinvoiman polttoainetta olisi ikuisesti saatavilla mitenkään halpaan hintaan. Samaan aikaan uraanifirmat pitävät myös polttoainepulaa mahdollisena tulevaisuuden kuvana.

Tilanteeseen vaikuttaa se, että maailmalla on suunnitelmia lisätä ydinvoimaa ja samalla taloudellisesti hankittavia uraanivaroja on mahdollisesti arvioitu olevan liikaa. Hinta on joka tapauksessa nousemassa. Lisäksi saastuttavia uraanikaivoksia ja uusien perustamista hillitsee kiristyneet ympäristösäädökset.

Artikkelissa CERNin fyysikko Michael Dittmar viittaa erilaisiin tilastoihin ja toteaa pahaenteisesti:

"Western countries planning to expand their nuclear capacity without their own source of uranium ought to be looking at the figures very carefully."
TreeHuggerissa mahdollista uraanin hinnan kohoamista ja pulaa ei pidetä mitenkään pahana, sillä se avaisi entistä paremmat mahdollisuudet puhtaalle energialle.

Ja tässä on se strateginen kysymys, joka pitäisi Suomessakin oikeasti selvittää, eikä vain tolkuttaa typeränä ydinvoiman riemullisuutta:
"Who knows -- maybe governments will stupidly throw money at an industry that generates vast amounts of toxic waste, and nuclear energy will continue to thrive. But maybe, just maybe, this is an opportunity for renewable energy to really take off".

Ei kommentteja: