sunnuntaina, marraskuuta 22, 2009

Älä osta

Älä osta mitään-päivä lähestyy jälleen. Sitä vietetään 27.11.2009.

Homman pointti kulutuskriittisyys ja sen kyseenalaistaminen, miksi ostamme sen mitä ostamme. Kysymys on siis kuluttamisesta ja sitä kautta myös esimerkiksi ympäristöstä.

Kuluttaminen on myös tapa vaikuttaa. Valinnoillamme on merkitystä, mihin myös esimerkiksi Porkkanamafia on kiinnittänyt huomiota. Kuluttaminen on yksi kansalaisyhteiskunnan vaikutusmahdollisuus ja se iskee businesta sinne, missä se on herkimmillään eli kukkaroon.

Luonnonsuojeluliitto kiinnittää huomiota ostamisen tuhansiin tekosyihin ja siihen, että on syytä pohtia omia ostotottumuksia. Luonnonsuojeluliitto kysyykin, miksi ostat?

Shoppailu on monelle jostain käsittämättömästä syystä jonkinlainen harrastus. Se kaiketi tuo hetkeksi mielihyvää, mutta se on vain väliaikaista tavaranautintoa. Luonnonsuojelitto antaa oivan vinkin:

"Jos tapanasi on harhailla kauppoihin vapaa-ajalla, keksi muita harrastuksia".
Hieman samaan viittaa myös Osmo Soininvaara blogissaan. Hän on vetänyt yhteen kauppojen aukioloajoista käytyä keskustelua ja pitää epäuskottavana, että "sunnuntaiaukiolon vapauttaminen voisi samanaikaisesti alentaa hintoja ja lisätä kaupan työllisyyttä". Soinivaara kirjoittaa:
"Minun on vaikea uskoa, että suomalaisten elämä on yleisesti niin viheliäistä, ettei mitään parempaa ajankäyttöä viikonlopuksi löydy kuin kaupassa käyminen. Hankkisivat itselleen elämän".
Aivan. Voisiko sen enää paremmin sanoa.

(via Pisarat)

Ei kommentteja: